Placki owsiano-kokosowe z owocami
Chrupiące, mocno kokosowe placki śniadaniowe to prawdziwa rozpusta i to na dodatek dietetyczna.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. Składniki na jedną porcję.
Składniki:
- jedno małe jajo,
- pół szklanki płatków owsianych PO namoczeniu lub ugotowaniu (surowych wyjdzie ok. 1/4 szklanki, ale zależy to płatków),
- łyżka mąki kokosowej,
- 1-2 łyżeczki ksylitolu,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- szklanka borówki amerykańskiej (lub jagód, jeżyn, malin, wiśni).
- Jajo, płatki owsiane, ksylitol i mąkę kokosową dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem. (Ciasto powinno mieć na tyle zwartą konsystencję, aby placki nie rozlewały się na patelni. Tę zwartość zapewnia mąka kokosowa, z podanych składników konsystencja powinna być dobra, jeśli nie – dosyp jeszcze odrobinę mąki kokosowej).
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
- Łyżką kłaść ciasto owsiano-kokosowe na gorący olej, smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż się zarumienią (ok. 2-3 minut z każdej strony).
- Upieczone placki wyłożyć na talerz, posypać owocami. Do takiego posiłku warto dodać też warzywa.
Mój komentarz:
Przepis na placki powstał spontanicznie i okazał się strzałem w dziesiątkę. Kokos występuje plackach w postaci mąki i oleju (przy okazji – tylko olej kokosowy nierafinowany ma aromat kokosa), na dodatek są pysznie chrupiące. Borówka amerykańska jakimś cudem świetnie komponuje się z kokosem (inne przepisy łączące kokos i borówki/jagody: Omlet kokosowy z jagodami, Owsianka z jagodami i mleczkiem kokosowym, Owsianka z jagodami, tahini i kokosem). Polecam, to prawdziwa rozpusta na diecie 😉
Jeśli chodzi o mąkę kokosową, kupiłam 500 g za 5,9 zł (tu więcej o moich zakupach), polecam, bo jest bardzo wydajna, na diecie dodaje się do potraw niewielką jej ilość, a stanowi ciekawe urozmaicenie.
7 komentarzy
Angela
Ewa, czy masz sprawdzoną do tego przepisu jakąś inną mąkę? jest prosty więc zachęcający, tylko nie mogę nic co kokosowe 🙁
dziękuję, pozdrawiam
Ewa - SzybkaPrzemiana
Może być mąka ze zmielonych migdałów lub orzechów.
Ania
a czy mąka konopna jest dozwolona?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, w 3. fazie, 1/4 szklanki na porcję.
Kiriko
Mi mąka kokosowa powstaje jako produkt uboczny produkcji mleka kokosowego – namaczam wiórki w ciepłej wodzie, blenduję, odciskam, a to, co zostaje mi na gazie odkładam do wysuszenia i rozdrabniam w młynku do kawy, od razu odtłuszczona jest 😀
isiabelka
Bardzo fajne placki i pierwsze, których jakimś cudem nie zwęgliłam ani nie było zakalca (nie potrafię smażyć:( ). Mnie jeszcze bardziej smakowały na zimno (w sensie nie z lodówki, tylko w temperaturze pokojowej, jak parę godzin sobie poleżały)
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się 🙂