Jadłospis studencki
Ograniczony budżet, niezbyt rozbudowane kuchenne zaplecze, mało czasu na gotowanie (są ciekawsze zajęcia) i brak zaawansowanych umiejętności kulinarnych – jeśli odnajdujesz się w tym opisie, nie musisz być studentem by pokusić się o przygotowanie menu studenckiego diety przyspieszającej metabolizm. Jest niedrogie, proste i smaczne.
Poniedziałek i wtorek – 1. faza
Śniadanie: owsianka z jabłkiem
II śniadanie: pomarańcza
Obiad: makaron z sosem tuńczykowym (makaron można zastąpić kaszą gryczaną), 2 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej zielonej, jabłko
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: szybka zupa z kaszą jaglaną
Środa i czwartek – 2. faza
Śniadanie: 180 g makreli wędzonej, seler naciowy
II śniadanie: ugotowane białko jaja, zielona fasolka szparagowa
Obiad: kurczak w cebuli z curry, 2 szklanki ugotowanych brokułów, ogórki kiszone
Podwieczorek: 60 łososia wędzonego, ogórek
Kolacja: 180 g makreli wędzonej, szklanka lub więcej kiszonej kapusty LUB to samo, co na obiad
Piątek, sobota i niedziela – 3. faza
Śniadanie: muffinki śniadaniowe wytrwane (paprykę można zastąpić marchwią, a szpinak jarmużem), grejpfrut lub 3 marchewki LUB 1/4 szklanki płatków owsianych namoczonych (po namoczeniu wyjdzie ich 1/2 szklanki) + grejpfrut + 1/4 szklanki pestek słonecznika
II śniadanie: 1/4 szklanki pestek dyni, ogórek
Obiad: filet 120 g kurczaka usmażony na oleju, ugotowany kalafior, pomidor, szklanka mrożonych śliwek (może być w formie kompotu), w sezonie oczywiście świeże owoce 3-fazowe
Podwieczorek: 1/4 szklanki pestek słonecznika, 2 marchewki
Kolacja: sałatka z tuńczyka w oleju (100-180 g po odsączeniu), kapusty pekińskiej, ogórków kiszonych, cebuli, 2 łyżek oleju słonecznikowego, przypraw (sól, pieprz, czosnek granulowany itp.) i ewentualnie innych warzyw 3-fazowych (takich jak np. marchew, pomidor, seler naciowy, rzodkiewka itd).