
Keczup domowy najlepszy
Dodatek do dań fazy 1 i 3.
Składniki:
- 360 g koncentratu pomidorowego,
- 1/4 szklanki octu z jabłek lub octu winnego,
- 1/4 szklanki wody,
- 2 łyżeczki stewii,
- pół łyżki musztardy,
- pół łyżeczki soli morskiej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/8 łyżeczki zmielonych lub utłuczonych w moździerzu goździków.
1. Wszystkie składniki zmiksować.
2. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny, żeby smaki się przegryzły.
3. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Przepis ze strony www H. Pomroy
Mój komentarz:
Smak tego keczupu przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Przypomina ten ze sklepu, z tym, że jest lepszy. Ma zdecydowany, bogaty smak i nie zawiera chemicznych dodatków.
Można stosować jako dodatek w fazie 1. i 3., bez ograniczeń. Szczególnie w fazie 1., w trakcie której niedozwolone są tłuszcze, może stanowić ciekawe urozmaicenie – np. jako dip do maczania warzyw lub dodatek do mięsa obiadowego. Jeśli reszta rodziny jada keczup, na pewno nie pogardzi tą domową wersją.


14 komentarzy
sandra
Super! Na pewno będę robić! Juź dawno chciałam zrobić zamiennik ale hrakowalo mi takiego przepisu;)
alexinmod
Jestem uzależniona od ketchupu i bardzo brakowało mi go na diecie! Czemu nie można go jeść w 2. fazie? Nie wyobrażam sobie jajka bez ketchupu :((
SzybkaPrzemiana.pl
Po prostu pomidory nie są dozwolone w 2. fazie 🙂
Gosia
Dzień dobry , jaki koncentrat pomidorowy jest najlepszy ? Z dobrym składem ? Pozdrawiam
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Wszystkie koncentraty na rynku są OK – na razie nikt nie wpadł na to, żeby coś podejrzanego do nich dodawać.
m
przez jaki czas można taki keczup przechowywać w lodówce?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
W zamkniętym słoiku do 2 tygodni spokojnie.
ania
Mam kłopot z koncentratem pomidorowym. Polecicie jakiś konkretny? jak do tej pory nie znalazłam bez cukru… pozdrawiam
Ewa - SzybkaPrzemiana
Pudliszki, Dawtona, Łowicz.
Renata
Czy ocet balsamiczny też może być?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Może być.
Pingback:
Pingback:
Pingback: