
Szybka przekąska z cukinii i pestek dyni
Jestem wielką fanką takich szybkich, a jednocześnie nieprzyzwoicie zdrowych przekąsek 😉 Idealna sprawa, gdy chwyta nas mały głód – sałatka z surowej cukinii i pestek dyni, z dodatkiem oliwy i musztardy ziarnistej. Smacznie i z satysfakcją, że zrobiliśmy dla siebie coś dobrego 🙂
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub dodatek do posiłku głównego.
Składniki na 1 porcję:
- mała cukinia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej,
- sól do smaku.
- Cukinię zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
- Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Mój komentarz:
Nie wiem, czy próbowaliście kiedyś surowej cukinii? Jeśli nie, to polecam. Ja przekonałam się do niej w libańskiej restauracji, gdzie podawano słupki surowej cukinii jako dodatek do humusu.
Taka przekąska może stanowić także dodatek do obiadu lub kolacji. Często zmieniam ją w surówkę do obiadu dodając także startą rzepę, zwiększając proporcjonalnie ilość oliwy i musztardy w stosunku do ilości warzyw.
Poza dietą polecam z dodatkiem kromki żytniego chleba opieczonej w opiekaczu. Weganie (i nie tylko) mogą dodać do sałatki trochę soczewicy lub cieciorki, żeby uzyskać pełny posiłek, np. kolację.

