Leczo z boczniakami
To danie wegańskie – zawarte w nim boczniaki mogą pełnić w posiłku rolę białka. Jeśli jesteś mięsożercą, dorzuć dodatkowo np. kurczaka czy kabanosy drobiowe, a grzyby potraktuj jak warzywa.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na ok. 4 porcje. Na obiad lub kolację.
Składniki:
- 2 cebule,
- 4 łyżki oleju,
- 3 papryki czerwone,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
- 2 cukinie,
- 1 puszka krojonych pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę,
- sól i pieprz.
Składniki na boczniaki:
- 250 g boczniaków,
- 3 łyżki oleju,
- 3 łyżki sosu tamari,
- łyżeczka ksylitolu,
- duża szczypta czarnego pieprzu.
- Cebule pokroić w półksiężyce, jeśli są bardzo duże przekroić jeszcze raz na pół. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 2 – 3 minuty.
- W tym czasie papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube paski. Tak pokrojoną paprykę dorzucić do cebuli razem ze wszystkimi rodzajami sproszkowanej papryki, zwiększyć ogień i smażyć przez 4 – 6 minut.
- W międzyczasie cukinię pokroić w grubą kostkę, a boczniaki pokroić wzdłuż blaszek na mniejsze kawałki. Do podsmażonej papryki dodać cukinie, krojone pomidory, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i przykryć garnek. Gotować pod przykryciem przez 10 minut.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić boczniaki, nie mieszać i smażyć przez minutę, aby się zezłociły. Obrócić smażyć kolejną minutę, po czym dodać tamari, ksylitol oraz czarny pieprz. Intensywnie zamieszać, aby boczniaki równo pokryły się sosem tamari, a gdy sos odparuje zdjąć patelnią z ognia.
- Kiedy warzywa w leczo będą miękkie dorzucić do nich usmażone boczniaki, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze minutę.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi prawie żywcem z bloga Jadłonomia, który niezmiennie jest dla mnie wielkim źródłem inspiracji jeśli chodzi o dania diety. Specjalny sposób przygotowania boczniaków (smażenie osobno z sosem tamari) sprawia, że zyskują „mięsny” smak.
Boczniaki mogą pełnić w posiłku rolę białka. Mogą, ale nie muszą – jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, możesz dorzucić do tego leczo jakieś mięso lub zjeść je osobno podczas tego samego posiłku, np. w sałatce z warzywami.
W 3. fazie można zjeść do leczo kromkę chleba, np. żytniego.