Przepisy

Leczo z boczniakami

To danie wegańskie – zawarte w nim boczniaki mogą pełnić w posiłku rolę białka. Jeśli jesteś mięsożercą, dorzuć dodatkowo np. kurczaka czy kabanosy drobiowe, a grzyby potraktuj jak warzywa.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na ok. 4 porcje. Na obiad lub kolację. 

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 papryki czerwone,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,
  • 2 cukinie,
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę,
  • sól i pieprz.

Składniki na boczniaki:

  • 250 g boczniaków,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki sosu tamari,
  • łyżeczka ksylitolu,
  • duża szczypta czarnego pieprzu.
  1. Cebule pokroić w półksiężyce, jeśli są bardzo duże przekroić jeszcze raz na pół. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej i dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 2 – 3 minuty.
  2. W tym czasie papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grube paski. Tak pokrojoną paprykę dorzucić do cebuli razem ze wszystkimi rodzajami sproszkowanej papryki, zwiększyć ogień i smażyć przez 4 – 6 minut.
  3. W międzyczasie cukinię pokroić w grubą kostkę, a boczniaki pokroić wzdłuż blaszek na mniejsze kawałki. Do podsmażonej papryki dodać cukinie, krojone pomidory, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i przykryć garnek. Gotować pod przykryciem przez 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić boczniaki, nie mieszać i smażyć przez minutę, aby się zezłociły. Obrócić smażyć kolejną minutę, po czym dodać tamari, ksylitol oraz czarny pieprz. Intensywnie zamieszać, aby boczniaki równo pokryły się sosem tamari, a gdy sos odparuje zdjąć patelnią z ognia.
  5. Kiedy warzywa w leczo będą miękkie dorzucić do nich usmażone boczniaki, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze minutę.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi prawie żywcem z bloga Jadłonomia, który niezmiennie jest dla mnie wielkim źródłem inspiracji jeśli chodzi o dania diety. Specjalny sposób przygotowania boczniaków (smażenie osobno z sosem tamari) sprawia, że zyskują „mięsny” smak.

Boczniaki mogą pełnić w posiłku rolę białka. Mogą, ale nie muszą – jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, możesz dorzucić do tego leczo jakieś mięso lub zjeść je osobno podczas tego samego posiłku, np. w sałatce z warzywami.

W 3. fazie można zjeść do leczo kromkę chleba, np. żytniego.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *