Łosoś pieczony z porem i pomidorkami
Pieczony łosoś to synonim bardzo szybkiego obiadu, bo samo pieczenie trwa raptem 15 minut. Z porem i pomidorkami koktajlowymi smakuje znakomicie.
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację.
Składniki:
- 720 g filetów z łososia,
- 1 por,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 300-400 g pomidorków koktajlowych,
- łyżki soku z cytryny,
- plasterki cytryny,
- koperek lub natka.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni C.
- Filety z łososia opłukać i osuszyć, pokroić na 4 porcje, odciąć skórkę.
- Doprawić solą, pieprzem, wysmarować każdą porcję 1 łyżką soku z cytryny i 1 łyżką oliwy.
- Por przekroić wzdłuż na pół, dokładnie opłukać. Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (lub blaszki) posmarowanego 2 łyżkami oliwy, doprawić solą, pieprzem.
- Na porach ułożyć filety łososia, posypać je posiekanym koperkiem lub natką (można też posypać po upieczeniu).
- Obłożyć plasterkami cytryny oraz pomidorkami koktajlowymi.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Mój komentarz:
To obiad błyskawiczny, a jednocześnie dość wykwintny. Jako obiad w 3. fazie diety przyspieszającej metabolizm można uzupełnić sałatą z ogórkiem, rzodkiewką itp. i sosem winegret oraz owocem na deser. Do kolacji można dodać pół szklanki ugotowanego ryżu dzikiego lub komosy.