
Brownie z dynią
Jesienne brownie z dynią, której dodatek sprawia, że jest przyjemnie wilgotne. Skórka z pomarańczy podkręca czekoladowy smak.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 8 kawałków. Dla fazy 1. lub 3. Dozwolona ilość: 3-4 kawałki.
Zobacz także: Metaboliczne brownie
Składniki:
- 2 białka (faza 1.) lub 2 całe jaja (faza 3.),
- szklanka pure z dyni*,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1/2 szklanki mąki owsianej (faza 1. i 3) lub gryczanej czy orkiszowej (faza 1.),
- 1/2 szklanki kakao,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy.
* pure z dyni – ugotowaną do miękkości dynię zmiksować
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Białka lub całe jaja wymieszać z pure z dyni oraz ekstraktem waniliowym.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy 20 x 30 cm lub zbliżonej (może być też okrągła tortownica ok. 25 cm).
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25-30 minut. Ciasto ma być w środku wilgotne, nieprzesuszone.
Mój komentarz:
Przepis opracowałam na podstawie podobnego znalezionego na blogu Fitfoodiefinds.com. W przeciwieństwie do dość podobnego metabolicznego brownie nie jest suche, a wręcz przeciwnie, dodatek dyni sprawia, że jest przyjemnie wilgotne. Smakuje czekoladowo, sugeruję dodać skórkę pomarańczy, aby podkręcić smak, nie jest też zbyt słodkie, choć nie ma przeciwwskazań, aby dodać trochę więcej ksylitolu.
Brownie polecam przede wszystkim na śniadanie, z dodatkiem owoców, a w fazie 3. także zdrowych tłuszczy, np. orzechów. W fazie 3. można zamiast mąki owsianej użyć kokosowej lub migdałowej, wówczas trzeba doliczyć je do tłuszczy w posiłku.


50 komentarzy
Olinek
na pewno upiekę w czwartek, super przepis:)
Ewa - SzybkaPrzemiana
🙂
Gosia
Jakie to ma być kakao? Czy mogłabym prosić o polecenie jakiś konkretnych marek?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Ciemne bez cukru, np. DecoMorreno (takie z wiatrakiem na opakowaniu), E. Wedel Kakao klasyczne z Ghany, Wawel Kakao naturalne.
MonikaKK
A można coś takiego pysznego na przekąskę w trzeciej fazie + orzechy, czy nie bardzo…? Bo kusi..
Ewa - SzybkaPrzemiana
To ciekawe pytanie 🙂 Generalnie przekąska w 3. fazie to zdrowe tłuszcze i warzywa. W tym brownie mamy jeszcze jaja, czyli białko (białko jest OK, humus też zawiera przecież ciecierzycę) oraz mąkę, ale obu składników jest bardzo mało, „wypełniaczem” jest dynia. Teoretycznie takie brownie nie może być przekąską w 3. fazie (ze względu na mąkę), ale niewielki kawałek z 1/4 szkl. orzechów czy pestek dyni uważam, że przejdzie.
MonikaKK
Rewelacyjne wieści!! Już się nie mogę doczekać :))
Olinek
przepyszne, musialam sprobować, ciężko całego nie zjeść:)
Nuviel
Mam pytanie dotyczące ekstraktu z wanilii. Czy komuś udało się znaleźć extrakt BEZ dodatku cukru albo syropu kukurydzianego?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Ja zrobiłam sobie sama – laski wanilii zalałam wódką, ekstrakt jest gotowy po paru tygodniach, w sieci jest mnóstwo przepisów. Natomiast w tym przepisie, myślę, że ten ekstrakt można sobie darować, nie sadzę by waniliowy aromat z jednej łyżeczki tego specyfiku przebił się przez smak kakao. Takie dodatki są jak sądzę po to, żeby poczuć, że robimy coś luksusowego i dogadzamy sobie 😉
Magda K.
Dziś miałam na śniadanie – zgodnie z jesiennym jadłospisem. Do pracy szłam z bananem na twarzy 😀 No cud miód i rozpusta!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się 🙂
MARGO
witaj Ewo i wszystkie czytelniczki bloga!
zrobilam w sobote i zuzylam na siadania w 1F ,pycha odmiana od owsianki!!!!!!!!!
po 6 miesiacach normalnego odzywiania wrocilam na miesiac do diety ,bo mi sie nazbieraly 3 kg( totalny wynik za pierwszym razem 8kg po 3 miesiacach diety)
po pierwszym tygodniu 1,2 kg mniej jestem heppy!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Witaj Margo, oczywiście pamiętam Cię. Widzę, że na powtórce zrzucasz błyskawicznie, też tak mam i za to właśnie m.in. cenię tę dietę.
margo
Ewo twoj blog jest cenny dla poczatkujacych i dla zaawansowanych ,dodaje motywacji ,urozmaica diete przepisami i wzbogaca o doswiaczenia innych!
dziekuje ci za prace i poswiecenie jakie wkladasz a bysmy mogly byc szczuplejsz ,ladniejsze i moim skromnym zdaniem zdrowsze!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dziękuję 🙂
klaudii31
witam cieplutko 🙂
mam pytanie odnośnie mąki w 1 2 3 fazie. Czy ktoś może mi wypisać mąki które można używać w poszczególnych fazach? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
FAZA 1. polecam wpis: https://szybkaprzemiana.pl/ziarna-w-fazie-1-diety-przyspieszajacej-metabolizm/
FAZA 2. – nie jemy w niej mąki
FAZA 3. – owsiana, z tapioki, I to by było na tyle w temacie ziaren. Natomiast takie mąki 3. fazy jak migdałowa czy kokosowa zaliczają się już do tłuszczy.
Ewa Otceten
a w 3. z komosy lub jęczmienna nie? czy tylko w formie ziarna?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Mąka z komosy, jęczmienia jak najbardziej mogą być.
nataliaccc
czym mogę ksylitol zastąpić, bo nie mam :/
Ewa - SzybkaPrzemiana
Na diecie można słodzić tylko stewią i ksylitolem. Poza dietą: https://szybkaprzemiana.pl/slodkie-zycie-bez-cukru/
nataliaccc
a ile stewi, bo ją akurat mam, ale w tabletkach?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Do pieczenia można używać tylko stewii w płynie, ta w tabletkach jest do słodzenia ciepłych napojów.
Gabi Wer-Rucka
Przepyszne po prostu obłęd. Właśnie zajadam z synem ktory jest również zachwycony co mnie niestety martwi bo chciałabym aby zostało mi coś na jutro. Dziekuje za przepis.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się, że udało się wkręcić rodzinę w zdrowe słodkości 🙂
Agnieszka Brożyńska-Laboš
Dzisiaj upiekłam korzystając z przepisu i jestem zachwycona smakiem 🙂 Jak wyjęłam je z pieca to zrobiło sie płaskie i się zmartwiłam ale chyba takie ma być, prawda? W smaku jest cudowne 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak miało być, brownie z natury jest płaskie:-)
Karolina Kapala
Ewa a mozna to brownie na kolacje np z warzywami??
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, jak najbardziej, trzeba też dodać trochę białka i ziaren (brownie je zawiera, ale nie pełną porcję).
Izabela Miłosz
nie znalazlam dyni w sklepie i upieklam z batatami! tez wychodzi super!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, te warzywa można w przepisach stosować zamiennie.
Karolina Wolecka
Lepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce czy przechowywane w temp. pokojowej? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Trudno powiedzieć, ale raczej w temperaturze pokojowej.
Basia Łukowska
Upiekłam właśnie brownie, ale nic z tego nie rozumiem, bo jest tu mąka owsiana (nie zauważyłam, że można kokosową), która się zalicza do ziaren, a w 3 fazie nie widzę żeby można było jeść ziaren (oprócz kolacji), czy to znaczy, że faktycznie tylko mogę je zjeść na kolacje??? 🙁
Ewa - SzybkaPrzemiana
w 3. fazie ziarna je się na śniadanie i na kolację.
Basia Łukowska
No to dziś zaliczyłam chyba pierwszą wpadkę 😉 bo zjadłam na przekąskę (robiłam je specjalnie rano żeby na niedzielne słodkości było :)). Człowiek się uczy na błędach, co zrobić 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nic się nie stało, każdy na tej diecie popełnia jakieś błędy 🙂
Mery
Czyli w fazie 3. można jeść to brownie najlepiej na sniadanie?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Można.
Mery
super! Dziękuę za szybką odpowiedź 🙂
Agnieszka
A ile kawałków?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Taka informacja zawsze jest podana nad listą składników: składniki na 8 kawałków. Dla fazy 1. lub 3. Dozwolona ilość: 3-4 kawałki.
Pingback:
Magda
Witam mam pytanko czy białko jajka trzeba ubić? I potem dodać żółtko i dynie? Mieszać łyżka czy mikserem? Z góry dziękuję za odpowiedz
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Białka nie trzeba ubijać, a całość można spokojnie zamieszać łyżką. Brownie to ciasto, które nie powinno zbyt wyrosnąć w czasie pieczenia, więc nie trzeba go „napowietrzać”.
Agnieszka
Czy dynię da się zastąpić ugotowanym batatem?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak, jak najbardziej.
Anna
Wspaniały przepis! Proste w przygotowaniu i cudowne w smaku browni.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
🙂