• Zasady diety

    Dżem z rabarbaru – bez cukru, z ksylitolem

    Dżem z rabarbaru słodzony ksylitolem to samo dobro. Kwaskowaty, a jednocześnie słodki, a dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem – korzystny dla zdrowia. Świetny dodatek do dań na diecie, ale także poza dietą, np. do naleśników, kanapek na słodko czy deserów.  Zobacz także: konfitura z truskawek z bez cukru, z ksylitolem powidła śliwkowe bez cukru, z ksylitolem Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych.  Składniki: 1 kg rabarbaru (1,3 kg licząc z liśćmi), 2 szklanki ksylitolu (lub do smaku – mniej lub więcej wg indywidualnych preferencji). Rabarbar pokroić na grube plastry (nie trzeba go obierać). Przełożyć do garnka z grubym dnem, wymieszać z ksylitolem, podgrzać mieszając do wrzenia,…

  • Przepisy

    Powidła śliwkowe bez cukru, z ksylitolem

    To niesamowite, jak szybko można wyczarować zdrowe powidła śliwkowe, bez dodatku cukru – idealny dodatek do dań czy po prostu jako smarowidło na kanapki. Mało tego – smak takich powideł można podrasować dodając cynamon lub – uwaga czekoholicy! – kakao, co pozwoli uzyskać zdrowy “czekodżem”.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jedna porcja = 2 łyżeczki powideł (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej). Składniki: 1 kg śliwek, 150 g ksylitolu (można dodać go mniej, jeśli śliwki są słodkie). Warianty: 1 łyżeczka cynamonu, jeśli chcemy uzyskać powidła korzenne, 2 czubate łyżki kakao, jeśli chcemy uzyskać “czekodżem”. Śliwki umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka z grubym dnem…

  • Przepisy

    Konfitura z truskawek bez cukru, z ksylitolem

    Czy jest możliwe przygotowanie konfitury czy dżemu bez cukru? Jak najbardziej! Jego rolę spełni ksylitol. Zdrowa konfitura, która nie zawiera tony cukru i można ją jeść na diecie to po prostu bajka – smak lata bezkarnie zamknięty w słoiku.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Jedna porcja = 2 łyżeczki konfitury (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej). Składniki: 1 kg truskawek, 1 szklanka ksylitolu, 4 łyżki soku z cytryny. Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj pulsacyjnie 3-4 razy tak, aby owoce zostały posiekane na dość grube kawałki. Wyłóż truskawki na dużą patelnię, wymieszaj z ksylitolem i sokiem z cytryny. Gotuj na średnim ogniu mieszając, aż…