Makaron z sosem dyniowym i fasolką
Sos z pieczonych warzyw, zdrowy makaron, fasolka – to kolejne pyszne danie podkręcające metabolizm. Wegańskie, rozgrzewające i sycące.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Składniki na 3 porcje.
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanego makaronu orkiszowego lub innego dozwolonego w fazie 1.,
- 700 dyni piżmowej (mniej więcej 1/2 sztuki),
- 2 duże pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 4 ząbki czosnku,
- 5 cm wypestkowanej papryczki chili,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- sól i czarny pieprz do smaku,
- puszka białej fasolki lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej,
- opcjonalnie: natka do dekoracji.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej dynię, pomidory, paprykę przekrojoną na pół i wypestkowaną oraz czosnek w łupinach. Piec przez 25-30 minut.
- Po upieczeniu dynię oczyścić z pestek, usunąć skórę, z pomidorów zdjąć skórkę i usunąć szypułki, czosnek wycisnąć z łupin.
- Tak oczyszczone warzywa zmiksować z papryczką chili i przyprawami na grudkowaty sos.
- Sos przelać do garnka i zagotować. Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Na talerzu posypać fasolką i ewentualnie natką.
Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam z Jadłonomii i dostosowałam go do 1. fazy diety przyspieszającej metabolizm. Warzywa w trakcie pieczenia obłędnie pachną, a sam fakt pieczenia sprawia, że są słodkawe w smaku. Sam sos można dostosować do 3. fazy diety.
Wersja dla fazy 3.: warzywa przed włożeniem do piekarnika delikatnie posmarować oliwą z oliwek (3 łyżki), a do gotowego już sosu dodać kolejne 3 łyżki oliwy, ale – uwaga – na kolację można zjeść pół szklanki makaronu, a obiad powinien w ogóle być bez węglowodanów, czyli sos może być dodatkiem do mięsa lub do „makaronu” z cukinii.
One Comment
Pingback: