
Pomidory z sosem kolendrowym
Właśnie trwa pełnia sezonu na pomidory, więc warto zrobić z nich coś trochę innego niż zwykle i odkryć zupełnie nowe smaki.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3. (sam sos we wszystkich fazach). Bez ograniczeń ilościowych.
Składniki:
- 1/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli,
- 1 duży posiekany drobno ząbek czosnku,
- 2 łyżki sosu z octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka kolendry w proszku,
- szczypta chili w proszku (pieprzu cayenne),
- 1/2 kg pomidorów, pokrojonych w plastry lub w ćwiartki,
- sól morska do smaku,
- 1 szklanki posiekanej niezbyt drobno świeżej kolendry.
Wariant: w fazie 3. do sosu dodajemy 1/2 szklanki oliwy z oliwek
1. Sześć pierwszych składników dobrze wymieszaj, np. w zakręconym słoiku.
2. Pokrojone pomidory ułóż na półmisku.
3. Tuż przed podaniem polej pomidory sosem, oprósz solą i posyp kolendrą.
Przepis pochodzi ze strony www H. Pomroy
Mój komentarz:
Właśnie trwa pełnia sezonu na pomidory, więc warto zrobić z nich coś trochę innego niż zwykle i odkryć zupełnie nowe smaki. Warto zauważyć, że sam sos z kolendry można użyć także w fazie 2. np. do polania sałatki z ogórka, papryki, rzodkiewki lub ugotowanych brokułów, fasolki szparagowej i pieczarek.


3 komentarze
alina
Ja mam pomysł na kapuśniak z kaszą jaglaną w fazie 1 i 3
wrzucam do garnka pierś z indyka lub kurczaka trochę pory liść laurowy angielskie ziele seler naciowy, jeżeli jest dozwolona marchew kaszę jaglaną na końcu kapustę kiszoną i zupka jest bardzo smaczna na zimową porę. Polecam
ania
czy aby na pewno taka ilość oliwy z oliwek ?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Zależy, ile ma wyjść z tego porcji, ilość na jedną porcję to 3 łyżki.