Przepisy

Sałatka z komosą i czarną fasolą

Lekka sałatka na kolację to zawsze dobry wybór. Ta zawiera komosę ryżową, fasolę, oliwę z oliwek i sporo warzyw, jest więc pełnowartościowym, idealnie zbalansowanym posiłkiem zawierającym mnóstwo (!) cennych składników odżywczych. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na kolację. 

Składniki:

  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 1/2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 4 łyżeczki oliwy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 puszka fasoli czarnej (450 g), może być też fasola czerwona,
  • 1 szklanka posiekanego ogórka,
  • 1/2 szklanki pokrojonych w talarki rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli czerwonej.
  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej,
  • 2 szklanki mieszanki sałat,
  • sos z 4 łyżek oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli,  szczypty czarnego pieprzu, łyżeczki ksylitolu i łyżeczki musztardy.
  1. Wsyp do dużej miski sól, kumin i pieprz, i wymieszaj.
  2. Wlej oliwę i sok z cytryny, połącz składniki.
  3. Dodaj fasolę, ogórek i rzodkiewki/pomidory, cebulę i wymieszaj, aby pokryły się sosem.
  4. Dodaj komosę, znów wymieszaj, wstaw do lodówki, aby sałatka się schłodziła.
  5. Podawaj zimną, na warstwie sałat, polaną sosem z oliwy z oliwek.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi z „Książki kucharskiej” Haylie Pomroy. Przeglądałam ją w poszukiwaniu inspiracji na nowe dania i ten przepis wpadł mi w oko. Dokonałam jedynie drobnej zmiany dodając czerwoną cebulę, bo moim zdaniem czegoś w tej sałatce brakowało. Moim zdaniem z cebulą jest idealna.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *