Sałatka z komosą i czarną fasolą
Lekka sałatka na kolację to zawsze dobry wybór. Ta zawiera komosę ryżową, fasolę, oliwę z oliwek i sporo warzyw, jest więc pełnowartościowym, idealnie zbalansowanym posiłkiem zawierającym mnóstwo (!) cennych składników odżywczych.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na kolację.
Składniki:
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 4 łyżeczki oliwy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 puszka fasoli czarnej (450 g), może być też fasola czerwona,
- 1 szklanka posiekanego ogórka,
- 1/2 szklanki pokrojonych w talarki rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
- 3 łyżki drobno posiekanej cebuli czerwonej.
- 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej,
- 2 szklanki mieszanki sałat,
- sos z 4 łyżek oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli, szczypty czarnego pieprzu, łyżeczki ksylitolu i łyżeczki musztardy.
- Wsyp do dużej miski sól, kumin i pieprz, i wymieszaj.
- Wlej oliwę i sok z cytryny, połącz składniki.
- Dodaj fasolę, ogórek i rzodkiewki/pomidory, cebulę i wymieszaj, aby pokryły się sosem.
- Dodaj komosę, znów wymieszaj, wstaw do lodówki, aby sałatka się schłodziła.
- Podawaj zimną, na warstwie sałat, polaną sosem z oliwy z oliwek.
Mój komentarz:
Przepis pochodzi z „Książki kucharskiej” Haylie Pomroy. Przeglądałam ją w poszukiwaniu inspiracji na nowe dania i ten przepis wpadł mi w oko. Dokonałam jedynie drobnej zmiany dodając czerwoną cebulę, bo moim zdaniem czegoś w tej sałatce brakowało. Moim zdaniem z cebulą jest idealna.