Sałatka z pieczonej papryki
Danie, które można jeść bez ograniczeń ilościowych w każdej, nawet 2. fazie diety. Z podanego przepisu wychodzi nieprawdopodobna ilość sałatki, a do tego jest bardzo sycąca.
Dozwolona w każdej fazie diety, bez ograniczeń ilościowych. Szczególnie polecam w fazie 2., kiedy jest najmniejszy wybór produktów.
Składniki:
- 3 papryki w różnych kolorach,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- 4 łyżki octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki musztardy,
- łyżeczka ksylitolu,
- ulubione zioła do smaku, np. bazylia, oregano,
- sól i pieprz do smaku.
1. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Wrzucić do miski.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek również. Dodać oba warzywa do papryki.
3. Ocet balsamiczny, ksylitol i przyprawy dokładnie wymieszać lub zmiksować.
4. Powstały w ten sposób sos wlać do warzyw i dokładnie wymieszać.
5. Całość wyłożyć na płaskie naczynie do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, uważając, żeby papryka za bardzo nie wyschła (można na jakiś czas danie przykryć).
Mój komentarz:
Danie, które można jeść bez ograniczeń w każdej, nawet 2. fazie diety. Z podanego przepisu wychodzi nieprawdopodobna ilość sałatki, a do tego jest bardzo sycąca. Można zrobić większą ilość sałatki na początku tygodnia i w fazie 1. dodać pomidory, a w 3.-ej trochę oliwy z oliwek (może wówczas służyć jako przekąska).
3 komentarze
Patrycja
przez ile należy piec sałatkę? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
30 minut lub do miękkości papryki.
Patrycja
Dziękuję pięknie 🙂