Przepisy

Sałatka z pieczonej papryki

Danie, które można jeść bez ograniczeń ilościowych w każdej, nawet 2. fazie diety. Z podanego przepisu wychodzi nieprawdopodobna ilość sałatki, a do tego jest bardzo sycąca.

Dozwolona w każdej fazie diety, bez ograniczeń ilościowych. Szczególnie polecam w fazie 2., kiedy jest najmniejszy wybór produktów.

Składniki:

  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 4 łyżki octu balsamicznego,
  • 2  łyżeczki musztardy,
  • łyżeczka ksylitolu,
  • ulubione zioła do smaku, np. bazylia, oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

1. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Wrzucić do miski.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek również. Dodać oba warzywa do papryki.
3. Ocet balsamiczny, ksylitol i przyprawy dokładnie wymieszać lub zmiksować.
4. Powstały w ten sposób sos wlać do warzyw i dokładnie wymieszać.
5. Całość wyłożyć na płaskie naczynie do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, uważając, żeby papryka za bardzo nie wyschła (można na jakiś czas danie przykryć).

Mój komentarz:
Danie, które można jeść bez ograniczeń w każdej, nawet 2. fazie diety. Z podanego przepisu wychodzi nieprawdopodobna ilość sałatki, a do tego jest bardzo sycąca. Można zrobić większą ilość sałatki na początku tygodnia i w fazie 1. dodać pomidory, a w 3.-ej trochę oliwy z oliwek (może wówczas służyć jako przekąska).

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *