
Śliwki w czekoladzie
Danie dla koneserów czekolady i zwolenników niezbyt słodkich deserów. Czekolada na bazie oleju, ksylitolu i kakao wychodzi gładka w konsystencji, bardzo smaczna, zbliżona smakiem do gorzkiej czekolady.
Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 3. Jako dodatek do śniadania lub obiadu (więcej informacji w komentarzu poniżej).
Składniki:
- pół szklanki śliwek pokrojonych na połówki i wypestkowanych (mogą być inne owoce 3. fazy, np. wiśnie)
- 1/4 szklanki oleju z pestek winogron,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 3 łyżki kakao bez cukru.
- Olej, ksylitol i kakao umieścić w rondelku i powoli podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników.
- Rondelek zdjąć z ognia, włożyć do niego śliwki, wymieszać tak, aby czekolada pokryła powierzchnię śliwek.
- Umieścić śliwki na talerzu lub na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Można wyjmować śliwki z polewy nadziewające na długi drewniany patyczek do szaszłyków.
- Zostawić do zastygnięcia (można włożyć do lodówki). Czekolada nie zastygnie jednak na sztywno, pozostanie lekko płynna.
Przepis pochodzi z Książki kucharskiej H. Pomroy, jedynie występujące w oryginale wiśnie zamieniłam na śliwki.
Mój komentarz:
Od dawna kusił mnie przepis Pomroy na wiśnie w czekoladzie, zwłaszcza, że czytelniczki zachwalały. Jednak nim się obejrzałam, skończył się sezon na wiśnie i pozostały śliwki. Powiem tak – jest to danie dla koneserów czekolady i zwolenników niezbyt słodkich deserów. Czekolada na bazie oleju, ksylitolu i kakao wychodzi gładka w konsystencji, bardzo smaczna, zbliżona smakiem do gorzkiej czekolady. Polewy czekoladowej wyszło mi zresztą dużo więcej niż potrzeba (może przesadziłam z ilością oleju?), więc zanurzyłam w niej kilka dodatkowych śliwek. Domownicy z chęcią pomogli w konsumpcji 😉
To danie można zjeść w ramach śniadania lub obiadu w fazie 3. Wyczerpuje dozwoloną ilość owoców i sporą część tłuszczów. Może też być deserem, jeśli zrobimy dodatkowy dzień ćwiczeń (czyli jemy normalny przepisowy obiad dla fazy 3. + śliwki w czekoladzie).


6 komentarzy
dietoteczka.pl
ALe pycha! Dzięki za fajny przepis ) Zapraszamy również na http://dietoteczka.pl
Sosa bezCukiernia
Ewo, mam pytanie dot. śliwek. Czy myślisz, że w ramach owocu – śliwek można zastosować własne powidła zrobione bez cukru? Myślalam o propocji: szklanka śliwek=1/3 szklanki powideł. Co o tym myślisz?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Powidła niestety odpadają, muszą być całe nieprzetworzone owoce, względnie podduszone czy upieczone. W takich powidłach jest odparowana woda i duże stężenie cukru.
MARGO
zrobilam tez sliwki w czekoladzie ,ale postanowilam dodac oleju kokosowego co pozwala czekoladzie na calkowite zastygniecie. byly pycha zjadlam jako owoce po obiedzie w 3F, uzywajac mniej tluszczy do obiadu ,w tym tygodniu robie powtorke juzsie nie moge doczekac !
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, dodanie oleju kokosowego to niezły pomysł.
Pingback: