Zasady diety

Jadłospis zimowy (2)

Dużo dań i napojów rozgrzewających, warzywa i owoce dostępne w sezonie zimowym, trochę dietetycznych słodkości  – to główne zasady tego zimowego jadłospisu. Również zimą zrzucanie zbędnych kilogramów może, a nawet powinno być przyjemne. 

Zobacz także: 

FAZA 1. – poniedziałek i wtorek

Śniadanie: Gorąca kaszka z komosy lub Budyń jaglany z pomarańczą
II śniadanie: Pomarańcza
Obiad: Klopsiki drobiowo-warzywne w sosie pomidorowym, szklanka ugotowanej kaszy gryczanej, kilka ogórków kiszonych, jabłko
Podwieczorek: 3 mandarynki lub gruszka
Kolacja: Zupa gołąbkowa, ogórek świeży

FAZA 2. – środa i czwartek

Śniadanie: Łosoś na rukoli
II śniadanie: Ciasto czekoladowe z kubeczka (mug cake), seler naciowy
Obiad: Włoskie kulki mięsne, 2 szklanki ugotowanych brokułów
Podwieczorek: Ugotowane białko jaja, ogórek kiszony
Kolacja: Zupa z pulpecikami z indyka i jarmużu

W razie głodu na obiad i/lub kolację można zjeść dodatkowo: Zupa pieczarkowa w makaronem – zero kalorii

FAZA 3. – piątek, sobota, niedziela

Śniadanie: Owsianka rozgrzewająca ze śliwkami i imbirem (jeśli nie zaspokoi głodu, opcjonalnie można zjeść jajko na twardo i/lub warzywa)
II śniadanie: Meksykańska pikantna czekolada, papryka czerwona
Obiad: Ryba po śródziemnomorsku, miks sałat z ogórkiem i łyżką oliwy z oliwek, grejpfrut
Podwieczorek: Ciasteczka migdałowe, seler naciowy
Kolacja: Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki (miska zupy z wkrojonym jajkiem na twardo, polana 2 łyżkami oliwy), kromka chleba żytniego

Do popijania w każdej fazie bez ograniczeń ilościowych:

Przycisk wydruku strony – pod paskiem reklamowym poniżej.

Zobacz także:

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *