
Szybka zupa fasolowa
Smak kuchni polskiej na diecie – zdrowa zupa fasolowa, obficie doprawiona majerankiem i pieprzem budzi miłe wspomnienia domowej kuchni. Mnie osobiście ten smak i zapach kojarzy się z obozem harcerskim, gdzie nakładało się taką zupę wprost z postawionego na ogniu z wielkiego kotła – eh, to były czasy…
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 8 porcji, na obiad lub kolację.
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli,
- 240 g kabanosów bez konserwantów,
- 6 szklanek wywaru z włoszczyzny (lub wody),
- 2 marchewki,
- 1 batat,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- 1 por (biała część),
- 1 średnia cebula,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
- Marchewkę, selera i korzeń pietruszki obierz, umyj, pokrój na cienkie i małe kawałki. Pora pokrój na cienkie plasterki, cebulę i batata na drobną kostkę.
- Kabanosy pokrój na plasterki, następnie podsmażaj je razem z cebulą przez chwilę na nieprzywierającej patelni.
- Kabanosy wraz z cebulą przełóż do dużego garnka, dodaj wszystkie pozostałe warzywa i wywar z włoszczyzny.
- Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zupę dopraw solą i pieprzem (sporo, bo fasolowa powinna być pieprzna) oraz dodaj odsączoną fasolę.
- Zamieszaj i gotuj na średnim ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Mój komentarz:
Jest to wersja tradycyjnej zupy fasolowej zmodyfikowanej na potrzeby diety – czyli kabanosy bez konserwantów zamiast kiełbasy, batat zamiast ziemniaków, ale smak w zasadzie ten sam, a na pewno bardzo zbliżony.
Do zupy, aby stała się na diecie przyspieszającej metabolizm pełnoprawnym daniem, należy dodać np. kromkę chleba żytniego lub inne dowolne ziarna fazy 1.
A jeśli macie pod ręką domową kiełbasę przygotowaną bez chemicznych dodatków, to również może być (zamiast kabanosów), jednak wcześniej warto wytopić z niej na patelni tłuszcz i odsączyć ją na papierowym ręczniku (takie kiełbasy z reguły są tłuste).

