
Fasolka szparagowa po grecku
Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw).
Składniki:
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej,
- 2 duże dojrzałe pomidory,
- 1/8 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę.
- Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty.
- W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez kolejną minutę.
- Do fasolki na patelni zetrzeć pomidory – trzymając tarkę nad patelnią (użyłam tych największych oczek).
- Kiedy obydwa pomidory są starte, dodać cynamon i sporą szczyptę soli. Porządnie zamieszać i przykryć patelnię pokrywką.
- Dusić przez ok. 15 minut do czasu, aż fasolka będzie miękka, a sos zredukowany (zmniejszy się jego ilość).
Mój komentarz:
Przepis pochodzi z niezawodnej Jadłonomii. Smak mnie zaskoczył – tak przygotowana fasolka jest przepyszna i jako osoba, która odwiedziła 6 greckich wysp i Ateny powiadam Wam: czuć w niej smak Grecji. Lekko słodka fasolka, kwaskowaty sos pomidorowy i korzenny posmak cynamonu robią dobrą robotę.
Co ważnie, danie to można jeść bez ograniczeń ilościowych (w 1. i 3. fazie), bo składa się z samych warzyw.
Pomysły na wykorzystanie fasolki szparagowej po grecku na Diecie Przyspieszającej Metabolizm:
- jako dodatek do obiadu lub kolacji w 1. i 3. fazie,
- na śniadanie w 1. fazie z kromką chleba żytniego lub szklanką ugotowanego ryżu brązowego i do tego jeszcze owoc,
- jako przekąska w 3. fazie, o ile dodamy zdrowy tłuszcz, np. oliwę z oliwek lub 1/4 szklanki orzechów włoskich.


5 komentarzy
Viomi
Pkt 2 co rozgrzewamy? Olej bo brakuje na czym dusimy cebulę.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Viomi, na kilku łyżkach wody, 1. faza to niestety faza beztłuszczowa. W 3. fazie można na oleju.
KASIA
A pomidory można? na diecie Przyspieszającej Metabolizm?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak, można jeść pomidory na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. Nie można w Metabolicznej Rewolucji.
AGBI
Przepyszne!!! Polecam