Zdrowe jagodzianki – bez cukru i mąki pszennej
Jagodzianki – dla wielu wspomnienie dzieciństwa i umilacz letnich dni tym razem w zdrowej wersji: bez cukru, bez nabiału i mąki pszennej. Można je jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. Pełnia szczęścia osiągnięta 🙂
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Z podanych składników wychodzi 6 małych bułeczek, jedna porcja to 2 bułeczki.
Składniki na 6 mini jagodzianek:
- 3 jajka eko,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 45 g mąki kokosowej,
- 4 czubate łyżeczki mąki z tapioki,
- 60 g roztopionego oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 60 g jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być też maliny, wiśnie, jeżyny).
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
- Jajka ubić z ksylitolem. Dodać olej kokosowy i chwilę ubijać.
- Dokładnie wymieszać z mąką kokosową, mąką z tapioki, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Odstawić na 10 minut, żeby ciasto zgęstniało. W tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
- Podzielić ciasto na 6 równych kulek i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące, można pomagać sobie zwilżając dłonie wodą.
- Każdą kulkę rozpłaszczyć, kłaść na niej ok. 10 g jagód i zlepiać ciasto nad jagodami tak, aby je zamknąć w środku. Gotowe „bułeczki” lekko spłaszczyć. Tak jak wspomniałam, to ciasto się klei, ale przy odrobinie cierpliwości, zwilżając dłonie wszystko się uda.
- Wstawić blachę z jagodziankami do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 5 minut, do przyrumienienia na złoto.
Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam ze strony Ola La Schf (odpowiednio go zmodyfikowałam). Jest to oczywiście wariacja na temat jagodzianek, ale jak najbardziej udana. Ponieważ w jednej porcji jest bardzo mało owoców, można dodatkowo zjeść jeszcze jakiś owoc.
12 komentarzy
Marta
Uwielbiam jagodzianki musze wyprubować ten przepis <3
Joanna
Czuję się jakbym wygrała na loterii 🙂 Cały dzień zastanawiam się jak upiec bezglutenowe jagodzianki!
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Joanna, podobno kiedy bardzo czegoś chcemy, cały wszechświat temu sprzyja 🙂 Pozdrawiam
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Marta, polecam 🙂 Nie są to może klasyczne jagodzianki, ale też smaczne 🙂
Justyna
Czym można zastąpić mąkę z tapioki poza dietą? Gryczaną się nada? Nie znam mąki z tapioki więc nie wiem jakie ma właściwości.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Mąka z tapioki na wiązać, ale… spróbowałabym zastąpić ją mąką kokosową (dodać jej więcej), bo ona świetnie zagęszcza. W sumie taką rolę mogłyby pełnić także białka jaj (są OK na śniadanie w 3. fazie).
Dominika
Wyglądają zachęcająco,
Nie jestem tylko pewna ile można ich zjeść podczas 3fazy. Czy 2 to porcja zamiast np. ziaren?
Natasza
Czy zamiast ksylitolu można dodać erytrol w takiej samej proporcji?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak, można ksylitol zastąpić erytrolem i można go dodać więcej, bo – moim zdaniem – jest mniej słodki.
Dominika
Gdybym chciała je włączyć do jadłospisu w 3fazie, to tym samym mam je traktować jako pełne zapotrzebowanie na proteiny + ziarna?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Te jagodzianki to głównie zdrowy tłuszcz i trochę ziaren (tapioka), myślę, że mogą być jako pełne śniadanie + zjeść jeszcze jakieś warzywo.
Dominika
Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Na pewno spróbuję;)