Przepisy

Papryka nadziewana tuńczykiem

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1., 2. i 3., ale szczególnie przydatne w fazie 2. Składniki na jedną porcję na posiłek główny lub 2 porcje na przekąski.

Składniki:

  • puszka tuńczyka  w sosie własnym,
  • papryka (ja użyłam dwóch, bo nadzienia wyszło dużo),
  • szklanka ogórka pokrojonego w drobną kostkę,
  • 1/2 szklanki bazylii pokrojonej w drobne paseczki (zastąpiłam koperkiem),
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżka musztardy,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta czarnego pieprzu.

1. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych.
2. Tuńczyka osączyć z zalewy, włożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
3. Masą tuńczykową nadziewać połówki papryki.

Przepis pochodzi z książki “Dieta przyspieszająca metabolizm” Haylie Pomroy.

Mój komentarz:
Kolejna propozycja, która ma na celu urozmaicenie dość surowej fazy 2. Nie wiem, jak Pomroy mieści nadzienie w jednej papryce, ja z trudem upchałam je w dwóch.
Trzeba przyznać, że to bardzo sprytne danie, bo nie dość, że smakuje, to jeszcze wygląda. Można śmiało postawić je na stole, kiedy przyjdą gości, nikt się nie domyśli, że dietetyczne 😉
W fazie 3. można do nadzienia dodać trochę majonezu.

image_print

KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀

UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?

👉 ZAPISZ SIĘ TUTAJ 👈

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

7 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *