Buliony, rosół i wywary na diecie
Czy wiecie, że na diecie przyspieszającej metabolizm buliony można jeść/pić bez żadnych ograniczeń ilościowych, we wszystkich fazach? Poza tym mogą urozmaicić dietę na wiele różnych sposobów.
Jeśli chodzi o nazewnictwo, te 3 terminy, rosół, bulion i wywar, pomijając nieistotne niuanse, są stosowane zamiennie. Chodzi po prostu o mięso i warzywa (lub same warzywa) z przyprawami zalane wodą i gotowane do momentu oddania przez nie smaku. Jako podstawę wywaru można użyć też ryb, a jako dodatków także grzybów.
Jaki bulion jest dopuszczalny na diecie przyspieszającej metabolizm?
Każdy ugotowany z dozwolonych składników, to znaczy:
- z dozwolonego mięsa:
– we wszystkich fazach: filet z kurczaka lub indyka, chuda wołowina, chuda wieprzowina,
– dodatkowo w 3. fazie można użyć: udka kurczaka lub indyka bez skóry i kości, skrzydełka kurczaka bez skóry i kości - z warzyw tradycyjnie wchodzących w skład włoszczyzny (marchew, cebula, por, seler, pietruszka, kapusta), przy czym w fazie 2. te niedozwolone (marchew, pietruszka, seler) trzeba usunąć przed zjedzeniem bulionu, w pozostałych fazach można je zjeść,
- i z przypraw – tu nie ma żadnych ograniczeń.
Sposoby wykorzystania bulionu na diecie
Bulion jest superprzydatny i pożądany w każdej fazie diety! Można go spożywać bez ograniczeń ilościowych. Warto mieć go w lodówce lub zamrożony w porcjach, bo bardzo skraca czas przygotowywania posiłków. Jak można go wykorzystać?
- Do smażenia i duszenia w fazie 1. i 2., gdzie nie można używać tłuszczu.
- Jako baza do zup w każdej fazie. Nawet w surowej 2. fazie możemy przygotować pyszne zupy kremy np. z brokułów, fasolki szparagowej, jarmużu czy papryki – właśnie na bazie bulionu.
- Jako baza do sosów w każdej fazie. Zmiksowane z bulionem ugotowane warzywa stworzą
- Do gotowania ryżu czy kasz – nada im bogatszy smak (wypróbuj danie miska brokułów z kurczakiem, ryż w tym daniu smakuje niebiańsko).
- Jako rozgrzewający napój w chłodne dni.
Przykłady dań z wykorzystaniem bulionu
- Zupa krem z pomidorów
- Miska brokułów z kurczakiem
- Ryż po hiszpańsku z wołowiną
- Makaron z sosem bolognese
- Jambalaya
- i wiele innych.
Przepis na bulion
Ja najczęściej wrzucam do wody warzywa, jakie mam pod ręką (wystarczy marchew, cebula, seler naciowy), dodaję kilka listków laurowych, kilka kulek ziela angielskiego, solę wodę i gotuję do miękkości warzyw. Polecam także dobry przepis na wywar z warzyw mocno inspirowany przepisem na rosół wegetariański z bloga Jadłonomia:
- 2,5 litra zimnej wody,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler korzeniowy,
- por,
- cała natka pietruszki,
- przyprawy: 2 goździki, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 4 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól morska
- Warzywa umyć, pokroić na mniejsze kawałki mniej więcej równej wielkości, włożyć do garnka.
- Do garnka wlać 2,5 litra zimnej wody, dodać przyprawy, postawić na ogniu do zagotowania wody.
- Gdy woda zacznie się gotować, przyciszyć ogień i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Jeśli nam się spieszy – gotujmy na większym.
Najczęstsze pytania
Czy na diecie przyspieszającej metabolizm można jeść korzeń pietruszki i selera?
Tak i jest to nowość na tej diecie, do niedawna te warzywa nie znajdowały się na liście diety, jednak zostały rehabilitowane (korzeń pietruszki – tylko 1. faza, korzeń selera – 1. i 3. faza).
Czy można stosować gotowe kostki rosołowe?
Niestety te kostki mają fatalny skład, zawierają olej palmowy i wzmacniacze smaku.
Czy są dostępne gotowe buliony w kartonie?
Niestety, na razie nie występują na polskim rynku, a szkoda, bo byłoby to ogromne ułatwienie. Np. w USA jest dostępny taki produkt, w tym sporo rodzajów ze składem pasującym do diety. My musimy jeszcze trochę poczekać, ale patrząc na tempo rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce, może wkrótce się doczekamy.
12 komentarzy
MARGO
Ewo ja mieszkam w italli i tu jest dostepny bulion w kartonach ,ale nigdy go nie kupilam bo myslalam ze to samo swinstwo co w kostkach ,co prawda nawet nie czytalam czy sa tam konserwanty ,nastepnym razem spojze na sklad. sa w roznych smakach.
tak sumie to mysle ze robiony w domu jest najlepszy i napewno tanszy ,ale czasami naprawde nie ma czasu na jego gotowanie. dzieki za wskazowki jak zwykle jestes niezastapiona !
Ewa - SzybkaPrzemiana
Całkiem możliwe, że gdzieś istnieje rosół w kostkach o dobrym składzie 🙂
MARGO
a jeszcze chialam dodac ,ze zamiast cebuli mozna dac pora , wtedy rosol jest delikatniejszy ,jesli chcemy go uzyc do picia ,a w zimie z odrobina peperoncino to jest bomba na rozgrzewke !
monolityczna
Fajnie jest też dodać do rosołu zielone liście z selera naciowego (seler z fazy 1 i 3). Ja z reguły je mrożę, potem do rosołu jak znalazł – nadają ładnego kolorku. No i nic się nie marnuje 😀
Sebastian Pachla
Mała uwaga rosoły, buliony z warzywami nie powinny nigdy się zagotować należy tego pilnować gdyż temperatura zabija i smak i witaminy).
Zapomniałem napisać, że dolewamy zimną wodę aby nie dopuścić do wrzenia.
PS Co z zielem angielskim, liściem laurowym?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dzięki, cenne uwagi.
Sebastian Pachla
Nie ma sprawy… Dziś właśnie gotuję rosołek… I jeśli dobrze zrozumiałem nie powinienem mieć problemu w związku z jego jedzeniem (faza 2 dzień 2).
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, w fazie 2. rosołek jest OK.
DomowaQra
Witam, mój rosół to: do zimnej wody wkładam porcję rosołową z indyka ( świeże skrzydło i szyja) z “Bidy”, jak zaczyna “pyrkotać” dokładam marchew, pietruszkę-korzeń, por i młody seler z nacią (dostępny w sezonie wios-letnim) i pyrkota sobie najdelikatniej jak się da ok 2h. Przyprawy: sól, pieprz, ziele ang. i listek laur.
pyt. do zorientowanych: czy taki rosół nadaje się na dietę czy muszę zdjąć skórę z mięsa zanim ugotuję (skóra jest na skrzydle indyka) ?
i pyt do pana Sebastiana-czy to moje “pyrkotanie” rosołku zabija smaczek? czy chodzi tylko o duże wrzenie? bo już wiele szukałam na temat “dobrego” rosołu i tak się nauczyłam, a tu nagle….pewnie trzeba trzymać w takim stanie jakby tuż przed wrzeniem??
Ewa - SzybkaPrzemiana
Teoretycznie wg zasad diety mięso powinno być bez skóry i bez kości. Domyślam się jednak, że używasz tych części tylko do wywaru, nie jesz ich potem, więc jeśli nie są tłuste, to taki wywar raczej OK. W przypadku tłustych – odpadają w fazie 1. i 2.
zomallka
Czasami trzeba zupę ugotować szybko, mnie się to często zdarza, bo czasu zawsze mało 🙂 A taki wywar jednak sporo sie gotuje 😉 W każdym razie kupuje koncentrat bulionu albo warzywnego albo drobiowego , od razu zaznaczam, że nie ma w sobie ani glutaminianu ani konserwantów itp. Na nim też zupki smakują super.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Ciężko jest kupić koncentrat bez oleju palmowego i jeszcze kilku niepożądanych składników, ale być może gdzieś są dostępne.