20 super zdrowych i pysznych przekąsek na Sylwestra
Jeśli chcesz uraczyć domowników czy gości czymś dużo (!) zdrowszym od paluszków czy kanapek, to polecam naprawdę smaczne i sprawdzone przekąski bez pszenicy, cukru, nabiału czy chemicznych dodatków, a wiele też bez glutenu. Wszystkie zostały wybrane spośród dań Diety Przyspieszającej Metabolizm.
Sałatka z awokado, jajkiem i ogórkiem
Jej zdjęcie stało się nieprawdopodobnym wręcz hitem na Instagramie, z czego wnioskuję, że my Polacy kochamy sałatki z jajkiem i majonezem 🙂 Ta ma jeszcze w składzie awokado, ogórka i oliwki, więc całość jest nie tylko niezwykle smaczna i apetyczna, ale także naładowana składnikami odżywczymi.
Fińskie chlebki orkiszowe
Bardzo szybkie do zrobienia chlebki z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, które kogą zastąpić tradycyjne pieczywo jako dodatek do sałatek czy past kanapkowych.
Smażone plastry bakłażana
Przekąska prosta do przygotowania, bardzo smaczna i dość egzotyczna, ponieważ bakłażan nie tak często pojawia się na naszym stole, a jest bez problemu dostępny w supermarketach niemal przez cały rok.
Smalec z fasoli
Nie przejmuj się, tym że brzmi dziwnie i może nawet wygląda ciut dziwnie – smakuje po prostu jak doskonały smalec, a jest zdecydowanie korzystniejszy dla zdrowia. Polecam – wielki hit wśród czytelników bloga!
Łódeczki z łososiem
Łosoś podany z chrupiącymi warzywami, na liściach sałaty, np. rzymskiej, skropiony sokiem z cytryny nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje.
Włoskie kulki mięsne
Pyszne mięsne kulki z chudej wołowiny można dla wygody nadziać na patyczki do szaszłyków, a obok postawić np. kiszone ogórki do zagryzania lub sosy do maczania, np. keczup lub musztardę.
Chlebek warzywny
Tak naprawdę nie jest to chleb (choć wyglądem go przypomina), lecz rodzaj wytrawnego ciasta z jaj i warzyw. Pokrojone kolorowe kromki na pewno niejednego (i niejedną) skuszą.
Chipsy z jarmużu
Przekąska, która nie mogłaby już chyba zdrowsza – mega zdrowy jarmuż w chrupiącej postaci lubią nawet osoby nieprzepadające na co dzień za tym warzywem. Pokrojony i umyty jarmuż w foliowej torbie można kupić w Biedronce.
Humus
Niebiańsko pyszna i szybka do przygotowania pasta z cieciorki i tahini niewątpliwie będzie atrakcją każdego stołu przekąskowego. Obok stawiamy marchew pokrojoną w słupki, łodygi selera naciowego, kawałki papryki lub nawet paski surowej cukinii.
Humus kokosowy z curry
Czemu nie zaszaleć i nie przygotować dwóch rodzajów humusu? Ten z curry i kokosem wprowadzi trochę egzotyki na nasz przekąskowy stół.
Muffinki wytrawne
Mini zapiekanki jajeczno-warzywne w kształcie muffinków świetnie sprawdzą się jako sycąca i zdrowa przekąska.
Pasta z pieczonego kalafiora
Ten zaczerpnięty z kuchni wegańskiej przysmak wygląda niepozornie, lecz smakuje nieziemsko. Można podać ją z warzywami jak humus lub z dobrej jakości pieczywem, np. żytnim.
Sałata z jajkiem
bardzo proste, ale też zaskakująco smaczne danie, do którego można dorzucić też trochę podsmażonego boczku. Jak szaleć, to szaleć 😉 Podawać z kromką dobrego żytniego chleba.
Cytrynowe burgery z cieciorki
Jest nimi trochę pracy (choć wcale nie jakoś dużo), ale efekt wart jest zachodu. Można je podać z domowym majonezem.
Pieczone chipsy z batatów
To jedne z najzdrowszych chipsów świata! Bataty mają wiele właściwości odżywczych, a ta forma podania sprawia, że są pyszne i trudno im się oprzeć.
Pasta z czerwonej fasoli
Niepozorna, prosta w przygotowaniu, a smak ma bardzo ciekawy, wyrazisty. Ważne jest, żeby trzymać się przypraw podanych w przepisie.
Ciasteczka orzechowe z polewą (bez mąki i cukru)
Małe słodkie kąski o smaku orzechów laskowych, muśnięte polewą czekoladową nie tylko są pyszne, ale także zdrowe – nie zawierają cukru ani mąki.
Brownie z buraków z nutką pomarańczy
Efekt moich licznych eksperymentów, chciałam bowiem stworzyć takie ciasto z buraków, w którym nie będzie czuć buraków, a jedynie intensywny czekoladowy smak, w tym wypadku podkręcony nutką pomarańczy.
Białe czekoladki kokosowe
Wystarczą 2 paczki wiórków kokosowych i dobry mikser, żeby wyczarować takie urocze, zdrowe słodkości!
Ciasteczka słonecznikowe tylko z 3 składników
Tylko pestki słonecznika, jajko i ksylitol, a efekt niesamowity: chrupiące, pyszne i zdrowe łakocie.
Kokosanki
Kto nie lubi chrupiących ciasteczek o smaku mocno kokosowym? A jeśli jeszcze składają się wyłącznie ze zdrowych składników, to bym bardziej nie ma co się ograniczać, tylko upiec od razu całą blachę.
A co jeśli nie masz czasu na siedzenie w kuchni? Wtedy przygotowuj:
Błyskawiczny i zdrowy stół przekąskowy:
- kabanosy lub inna wędlina konserwantów, np. Dobra Dolina, Gryzzole, Piratki z indyka z Lidla
- łosoś wędzony położony na rukoli i skropiony sokiem z cytryny oraz odrobiną oliwy, posypany świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
- chleb żytni z dobrej piekarni,
- można też kupić na wynos gotowy humus w Biedronce lub Lidlu, lub dowolnie – raczej wszędzie mają dobre składy,
- orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, pistacje, migdały,
- pestki dyni i słonecznika,
- warzywa – kropka nad „i” naszego przekąskowego stołu: papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, marchew pokrojona w słupki, seler naciowy, ogórki świeże i kiszone, rzodkiewki, podgotowane brokuły,
- owoce: mandarynki, jabłka, gruszki i inne.