Bataty z jarmużem
Proste danie, które wygląda, pachnie i smakuje nieziemsko. Już w pierwszych momentach smażenia, dzięki dodatkowi szałwii i estragonu, roztacza się smakowity zapach.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jako dodatek do dań głównych lub przekąska. Składniki na ok. 3 porcje (liczone pod kątem objętości, nie ilości tłuszczu, więc jeszcze jakiś zdrowy tłuszcz można do posiłku dodać).
Składniki:
- 2 średnie bataty, obrane i pokrojone w małą kostkę,
- cebula, drobno pokrojona,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 2 szklanki drobno posiekanego jarmużu, z wyciętymi nerwami (może być gotowy pakowany z Biedronki).
- 4 łyżki oleju do smażenia, np. z pestek winogron,
- 1/4 łyżeczki szałwii,
- 1/4 łyżeczki estragonu,
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/4 łyżeczki rozmarynu,
- 1 łyżeczka soli morskiej.
- Olej rozgrzać na patelni na średnim ogniu.
- Dodać bataty, cebulę, czosnek, szałwię i estragon.
- Wymieszać i smażyć przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.
- Następnie dodać jarmuż, paprykę, rozmaryn oraz sól i smaż do momentu, gdy bataty będą zbrązowione na brzegach i miękkie.
Mój komentarz:
Przepis znalazłam na stronie isabeleats.com i powiem jedno – danie wygląda, pachnie i smakuje nieziemsko. Już w pierwszych momentach smażenia, dzięki dodatkowi szałwii i estragonu, roztacza się smakowity zapach. Wyraziste zioła i bataty najwyraźniej się lubią, dlatego nie warto rezygnować w tym przepisie z ziół, bo one wznoszą je na wyższy poziom.
Tak przygotowane warzywa mogą być w fazie 3.:
- dodatkiem do każdego dania głównego,
- przekąską (może dorzucić jeszcze jakieś zdrowe tłuszcze, np. łyżkę pestek dyni)
- śniadaniem z jajkiem sadzonym – wybić na wierzch jajko, jak w szakszuce,
- sałatką na ciepło z dodatkiem strączkowych, np. z fasolą (wymieszać porcję batatów z pół szklanki dowolnej ugotowanej fasoli).
Wariant dla fazy 1. – zamiast smażenia, dusić na wywarze z warzyw.
2 komentarze
ewe
Zrobiłam, naprawdę pyszne. Zajadaliśmy się całą rodziną. Do tej pory jarmuż występował u mnie jedynie w koktajlach ale już zaczynało wiać nudą 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Zgadzam się, to jest pyszne, chodzi mi jeszcze po głowie pomysł, żeby przerobić to danie na szakszukę: dodać pomidory z puszki i na koniec wbić jaja.