Różne

10 sposobów na detoks za pomocą jedzenia

Czy da się uniknąć toksyn, które nasze ciało każdego dnia wchłania z otoczenia (powietrza, jedzenia)? Nie da się. Można jednak tak wspierać organizm, aby sam się z nich oczyszczał. Toksyny mają bowiem niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, metabolizm oraz na… powodzenie w zrzucaniu zbędnych kilogramów. 

Czym są toksyny i skąd się biorą?

Toksyny to trujące substancje, które mogą powodować zakłócanie naturalnych procesów zachodzących w naszym ciele. Skąd się biorą? Z wielu źródeł: z zanieczyszczeń chemicznych i środowiskowych (takich jak konserwanty, barwniki, produkty syntetyczne, detergenty, kosmetyki, metale ciężkie), z bakterii w powietrzu i glebie. Jakby było tego jeszcze mało, istnieją także toksyny emocjonalne, ponieważ emocje (np. stres, niepokój, poczucie winy, wstyd) również mogą negatywnie wpływać na procesy biochemiczne w naszym organizmie. Nasz układ odpornościowy robi wszystko, żeby usunąć te szkodliwe substancje i wie, jak sobie z nimi radzić, a czyni to za pomocą układu limfatycznego, jelit i wątroby.

Jak toksyny działają na organizm?

W pierwszej kolejności organizm próbuje usunąć je w najprostszy sposób, z wydzielinami: ze śliną, potem, katarem, moczem itd. Częstym pierwszym objawem walki systemu odpornościowego jest pociąganie nosem, co na pewno dobrze znają alergicy. Jeśli toksyna była na tyle silna, aby przekroczyć granicę obrony numer jeden, uruchomiony zostaje drugi mechanizm obronny organizmu, który jest zazwyczaj pewnego rodzaju reakcją zapalną (może to być np. zapalenie okrężnicy, łuszczyca, egzema, ból stawów, itp.).

Jeśli toksyny nadal pozostają w organizmie, ciało tworzy przestrzenie do ich przechowywania (takie jak np. powiększone komórki tłuszczowe, obrzęki, łagodne guzy). Jeśli organizm nadal nie może pozbyć się szkodliwych substancji, może to ostatecznie doprowadzić do uszkodzenia DNA i komórek, prowadząc do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jaki jest wpływ toksyn na metabolizm, nastrój i ogólny stan zdrowia?

Jak widać, toksyny mogą nieźle namieszać w procesach zachodzących w organizmie, także w naszym metabolizmie. Mogą zakłócać działanie i produkcję hormonów, a nawet zaburzać działanie neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina.

Niektóre objawy działania toksyn, które możesz zauważyć, to:

  • trudności z odchudzaniem,
  • niedobory składników odżywczych i zaburzenia żołądkowe,
  • zmniejszona odporność i nawracające przeziębienia,
  • bóle stawów,
  • stres psychiczny, niepokój i zmęczenie,
  • nasilenie alergii,
  • zmęczenie i senność połączona z trudnościami z zasypianiem,
  • pokrzywka, wysypka na skórze, egzema.

Czy wszyscy mamy toksyny w organizmie i czy można się ich pozbyć?

Odpowiedź na oba pytanie brzmi TAK. Dobra wiadomość jest taka, że możemy odpowiednio dobranym pożywieniem usuwać je z organizmu i zmniejszać ich ilość.

Co jeść?

Główny cel to wspieranie układu limfatycznego, przewodu pokarmowego i wątroby.

  1. Woda. Woda. Woda. Każdy powinien wypijać codziennie tyle wody, ile wynosi 1/3 jego wagi podzielonej przez 10, np. gdy ważysz 60, kg dzienna porcja wody wynosi 2 litry.  Woda pomaga wypłukać nerki, drenować układ limfatyczny, wspiera cały proces detoksykacji.
  2. Wybieraj żywność bez chemii, hormonów, kolorów i dodatków, najlepiej organiczną. Unikanie wszystkich chemicznych dodatków, takich jak barwniki i konserwanty to podstawa detoksu.
  3. Cytryna. Woda z cytryną to popularny napój oczyszczający.
  4. Warzywa kapustne. Brokuły, kalafior, kapusta, kapusta włoska i brukselka są niesamowitymi pokarmami odtruwającymi wątrobę. Zawierają fitochemikalia, które po uwolnieniu rozkładają się na sulforafan wspierający naturalne systemy detoksykacji. Spróbuj dań takich jak kojąca zupa kapuściana lub miska brokułów z kurczakiem.
  5. Świeże zioła i przyprawy. Świeża pietruszka, kolendra, imbir i kurkuma są szczególnie dobre do wspomagania mechanizmów trawiennych i detoksykacji wątroby. Dodaj je do chili, gulaszu, sałatek i koktajli.
  6. Fasola i rośliny strączkowe. Czarna i biała fasola, soczewica i rośliny strączkowe są bogate w błonnik i uznane za „neutralizatory toksyn” w medycynie chińskiej. Polecam pastę z czerwonej fasoli lub przepyszny smalec z fasoli.
  7. Czosnek i cebula. Mają one silne właściwości antywirusowe, antyseptyczne i antybakteryjne. Podkręcają smak wielu wytrawnych dań.  Dania takie jak kurczak curry w cebuli czy śledzie z majerankiem (mocno czosnkowe!) na pewno Cię nie rozczarują.
  8. Herbatki detoksykujące. Herbata I-Burn jest doskonała do wspierania detoksykacji. Świetne są też herbaty czy smoothie zawierające mniszek lekarski, natkę pietruszki, cytrynę, imbir, koper włoski, kozieradkę i korzeń lukrecji –  doskonałe do wzmacniania obrony organizmu przed toksynami.
  9. Ocet jabłkowy. Wymieszaj 1 łyżeczkę octu jabłkowego z 1/3 szklanki wody – to świetny sposób na wspomaganie detoksykacji całego ciała. Ocet jabłkowy może również pomóc poprawić wrażliwość na insulinę, obniżyć poziom cholesterolu i wspomagać utratę wagi.
  10. Żywność bogata w chlorofil. Zielone liściaste warzywa (rukola, szpinak, kapusta włoska, boćwina, jarmuż), kiełki, świeże zioła, zielone warzywa (szparagi, groszek, seler) są bardzo pomocne we wspieraniu układu odpornościowego.

Zobacz także:

Pamiętaj, że od toksyn nie można uciec, jednak nie jesteśmy wcale wobec nich bezbronni – możemy tak się odżywiać, aby minimalizować skutki ich działania. Wszystkie wymienione zasady są uwzględnione w diecie przyspieszającej metabolizm, więc jej stosowanie to również świetny detoks dla organizmu. 

Artykuł powstał na podstawie materiałów H. Pomroy. 

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *