Sosy do sałatek dozwolone w każdej fazie diety
Przepisy

Sosy do sałatek dozwolone w każdej fazie diety

Wyobraźcie sobie, że teraz możecie warzywa w 2. fazie (np. ogórki, paprykę, brokuły) polać gęstym, kremowym, aromatycznym sosem… Przepisy na 3 wyraziste, uniwersalne sosy sałatkowe do stosowania we wszystkich fazach diety przyspieszającej metabolizm. Idealne do warzyw, w które dieta wręcz obfituje.

Sos ziołowy

(z lewej)

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (lub łyżka posiekanego świeżego),
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub łyżka posiekanego świeżego),
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1/2 – 1/4 łyżeczki pieprzu.

Wszystkie składniki razem zmiksować. Powstanie rodzaj gęstej pasty. Jedna porcja: 2-4 łyżki.

Kremowy sos cytrynowo-ziołowy

(w środku)

Składniki:

  • 3 białka jaj ugotowanych na twardo,
  • pół szklanki przegotowanej wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku (lub 2 ząbki świeżego),
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli (u mnie bez, bo okazało się że nie mam),
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Dodatki (wybierz jeden lub więcej):

  • łyżka świeżego koperku (lub łyżeczka suszonego),
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki (lub 2 suszonej),
  • łyżka świeżej kolendry (lub łyżeczka suszonej),
  • łyżka świeżej mięty (lub łyżeczka suszonej),
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub więcej,
  • stewia lub ksylitol do smaku.
  1. Wszystkie składniki – z wyjątkiem wody – włóż do miksera.
  2. Włącz mikser i dodawaj stopniowo wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
  3. Przypraw do smaku.
  4. W 3. fazie można dodać razem z wodą oliwę z oliwek.

Sos azjatycki

(z prawej)

  • 1/4 szklanki tamari,
  • 1/4 szklanki soku z cytryny,
  • 1 łyżka startego imbiru.

Wszystkie składniki razem zmiksować. Powstanie rodzaj gęstej pasty. Jedna porcja: 2-4 łyżki.

Mój komentarz:
Wyobraźcie sobie, że teraz możecie warzywa w 2. fazie (np. ogórki, paprykę, brokuły) polać gęstym, kremowym, aromatycznym sosem… Który na dodatek ma tak elastyczną recepturę, że możemy dopasować go do swoich upodobań.

Sos ziołowy – bardzo aromatyczny, wyrazisty, gęsty niczym pasta.
Kremowy sos cytrynowo-ziołowy – niesamowita, zupełnie „niedietetyczna” konsystencja. Idealny do urozmaicenia 2. fazy.
Sos azjatycki – świetny! Słodki, orientalny smak, kwintesencja Azji.

Przepisy pochodzą ze strony www H. Pomroy.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

7 komentarzy

  • Dorota

    Ja również zrobiłam ten sos nr 2, a że nie miałam koperku to dałam kolendrę (pół łyżeczki). Miałam wrażenie, że jem brokuł w sosie herbacianym 😉 (sama kolendra przypomina mi zapach i smak tej słynnej herbaty earl grey)
    Zrobię ten sos ponownie, ale już tylko z koperkiem, który uwielbiam 🙂

    Chciałam Wam polecić herbatę z lipy. Kupiłam dziś w aptece – za 30 torebek zapłaciłam ok. 6 zł (może w markecie będzie tańsza). W połączeniu z ksylitolem i cytryną smakuje jak zwykła herbata (nie przebija żaden ziołowy smak :-)) dla mnie bomba 🙂

  • Arik

    1 – piekielnie ostry, mimo że dałam znacznie mniej czosnku niż mówi przepis; można złagodzić np. pomidorem, chociaż nie wiem co by miało zastąpić pomidor w drugiej fazie… hm, może białka z 2 przepisu? Będę próbować 🙂

  • Adam Walendowski

    Ja odkad odkrylem ze firma Develey robi mega naturalne sosy juz w ogole sie w to nie bawie 😉 wole zrobic w tym czasie jakis deserek. sos kebab na grilla, czy do burgerow – pierwsza klasa!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *