Sosy do sałatek dozwolone w każdej fazie diety
Wyobraźcie sobie, że teraz możecie warzywa w 2. fazie (np. ogórki, paprykę, brokuły) polać gęstym, kremowym, aromatycznym sosem… Przepisy na 3 wyraziste, uniwersalne sosy sałatkowe do stosowania we wszystkich fazach diety przyspieszającej metabolizm. Idealne do warzyw, w które dieta wręcz obfituje.
Sos ziołowy
(z lewej)
Składniki:
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano (lub łyżka posiekanego świeżego),
- 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub łyżka posiekanego świeżego),
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1/2 – 1/4 łyżeczki pieprzu.
Wszystkie składniki razem zmiksować. Powstanie rodzaj gęstej pasty. Jedna porcja: 2-4 łyżki.
Kremowy sos cytrynowo-ziołowy
(w środku)
Składniki:
- 3 białka jaj ugotowanych na twardo,
- pół szklanki przegotowanej wody,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku (lub 2 ząbki świeżego),
- 2 łyżeczki suszonej cebuli (u mnie bez, bo okazało się że nie mam),
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Dodatki (wybierz jeden lub więcej):
- łyżka świeżego koperku (lub łyżeczka suszonego),
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki (lub 2 suszonej),
- łyżka świeżej kolendry (lub łyżeczka suszonej),
- łyżka świeżej mięty (lub łyżeczka suszonej),
- 1 łyżeczka musztardy Dijon lub więcej,
- stewia lub ksylitol do smaku.
- Wszystkie składniki – z wyjątkiem wody – włóż do miksera.
- Włącz mikser i dodawaj stopniowo wodę do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
- Przypraw do smaku.
- W 3. fazie można dodać razem z wodą oliwę z oliwek.
Sos azjatycki
(z prawej)
- 1/4 szklanki tamari,
- 1/4 szklanki soku z cytryny,
- 1 łyżka startego imbiru.
Wszystkie składniki razem zmiksować. Powstanie rodzaj gęstej pasty. Jedna porcja: 2-4 łyżki.
Mój komentarz:
Wyobraźcie sobie, że teraz możecie warzywa w 2. fazie (np. ogórki, paprykę, brokuły) polać gęstym, kremowym, aromatycznym sosem… Który na dodatek ma tak elastyczną recepturę, że możemy dopasować go do swoich upodobań.
Sos ziołowy – bardzo aromatyczny, wyrazisty, gęsty niczym pasta.
Kremowy sos cytrynowo-ziołowy – niesamowita, zupełnie „niedietetyczna” konsystencja. Idealny do urozmaicenia 2. fazy.
Sos azjatycki – świetny! Słodki, orientalny smak, kwintesencja Azji.
Przepisy pochodzą ze strony www H. Pomroy.
7 komentarzy
meciula
Ciekawe czy można by je zapasteryzowac w małych słoiczków?
SzybkaPrzemiana.pl
Kremowy raczej nie, azjatycki jest bardzo trwały, ziołowy również jeśli nie damy świeżego czosnku.
meciula
Zrobiłam nr 2 z koperkiem i musztarda. Bardzo dobry, druga faza nie będzie już tak ciężka dla mnie!
Dorota
Ja również zrobiłam ten sos nr 2, a że nie miałam koperku to dałam kolendrę (pół łyżeczki). Miałam wrażenie, że jem brokuł w sosie herbacianym 😉 (sama kolendra przypomina mi zapach i smak tej słynnej herbaty earl grey)
Zrobię ten sos ponownie, ale już tylko z koperkiem, który uwielbiam 🙂
Chciałam Wam polecić herbatę z lipy. Kupiłam dziś w aptece – za 30 torebek zapłaciłam ok. 6 zł (może w markecie będzie tańsza). W połączeniu z ksylitolem i cytryną smakuje jak zwykła herbata (nie przebija żaden ziołowy smak :-)) dla mnie bomba 🙂
Arik
1 – piekielnie ostry, mimo że dałam znacznie mniej czosnku niż mówi przepis; można złagodzić np. pomidorem, chociaż nie wiem co by miało zastąpić pomidor w drugiej fazie… hm, może białka z 2 przepisu? Będę próbować 🙂
SzybkaPrzemiana.pl
Może po prostu jeden mały ząbek czosnku?
Adam Walendowski
Ja odkad odkrylem ze firma Develey robi mega naturalne sosy juz w ogole sie w to nie bawie 😉 wole zrobic w tym czasie jakis deserek. sos kebab na grilla, czy do burgerow – pierwsza klasa!