Tani jadłospis (3)
Są już na blogu 2 tanie jadłospisy, a ponieważ cieszą się wielką popularnością – dziś prezentuję 3. tani jadłospis opierający się w dużej mierze na produktach sezonowych. Zdrowe jedzenie wcale nie musi kosztować majątku – takie produkty jak kasza jaglana czy owsiana bądź sezonowe owoce i warzywa kosztują mniej niż produkty sprowadzane z innych stref klimatycznych.
Zobacz także:
- Tani jadłospis 1. (tam także trochę porad, jak nie przepłacać kupując zdrowe produkty).
- Tani jadłospis 2.
- Zdrowa żywność – gdzie kupować najtaniej?
- 10 zdrowych i tanich produktów z Tesco
Poniedziałek i wtorek – 1. faza
Śniadanie: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, szklanka pokrojonych moreli
II śniadanie: jabłko
Obiad: schab 5-minutowy, szklanka ugotowanej kaszy gryczanej, pomidor, ogórek, szklanka pokrojonego arbuza
Podwieczorek: nektarynka
Kolacja: szybka zupa fasolowa, kromka chleba żytniego
Środa i czwartek – 2. faza
Śniadanie: 100-180 g dowolnej ryby wędzonej, główka sałaty
II śniadanie: 60 g schabu 5-minutowego, rzodkiewki
Obiad: hiciorskie kotlety, 2 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej
Podwieczorek: 90 dowolnej ryby wędzonej, ogórek
Kolacja: hiciorskie kotlety, 2 szklanki ugotowanych brokułów
Piątek, sobota i niedziela – 3. faza
Śniadanie: kromka chleba żytniego, smalec z fasoli, ogórek kiszony, brzoskwinia
II śniadanie: ciasteczka słonecznikowe, rzodkiewki
Obiad: 180 g mintaja usmażonego z przyprawami na oleju, kawałek ugotowanego kalafiora, pomidor, szklanka czereśni lub innych owoców fazy 3.
Podwieczorek: 1/4 szklanki pestek dyni, marchewki (lub to samo, co na II śniadanie)
Kolacja: marokańska sałatka z marchewką, kromka chleba żytniego
One Comment
Helwecja
Gdybym miała żywić się w ten sposób to wpadłabym w rozpacz.