10 ważnych powodów, żeby jeść maliny i jagody
Ostatnio natknęłam się gdzieś w internecie na wątek – co podoba Wam się w Polsce?
I wiecie jaka odpowiedź przewijała się bardzo często? Nasze polskie owoce sezonowe. Myślę, że często nie doceniamy tego, co jest dostępne od zawsze i wydaje się oczywiste. Dopiero wyjeżdżając gdzieś na dłużej, zyskujemy świadomość tego, jakie dobroci oferuje nam nasz kraj.
Dziś skupię się na owocach jagodowych, na które mamy sezon. Kiedy szukałam materiałów do tego newslettera, natknęłam się na bardzo ciekawe wyniki badań pokazujących dobitnie, że owoce te mają tak niesamowite właściwości, że warto jeść je jak najczęściej!
1. Są naładowane przeciwutleniaczami
Przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Jedno z badań wykazało, że jagody, jeżyny i maliny mają najwyższą (!) aktywność przeciwutleniającą spośród powszechnie spożywanych owoców, obok granatów.
***
2. Regulują poziom cukru we krwi i odpowiedź insulinową
W jednym badaniu przeprowadzonym na zdrowych kobietach, zjedzenie 150 g przetartych truskawek lub mieszanki jagód z chlebem, doprowadziło do zmniejszenia poziomu insuliny o 24–26% w porównaniu ze spożywaniem samego chleba.
Co więcej, w 6-tygodniowym badaniu osoby otyłe z opornością na insulinę, które piły koktajl jagodowy dwa razy dziennie, doświadczyły większej poprawy wrażliwości na insulinę niż osoby, które spożywały koktajle bezjagodowe.
***
3. Wysoka zawartość błonnika
Błonnik = sytość.
Jagodowe są dobrym źródłem błonnika, w tym błonnika rozpuszczalnego. Badania pokazują, że spożywanie rozpuszczalnego błonnika spowalnia przepływ pokarmu przez przewód pokarmowy, co prowadzi do zmniejszenia głodu i zwiększenia uczucia sytości, a to z kolei pomaga kontrolować wagę.
***
4. Są bogate w składniki odżywcze
Owoce jagodowe są niezwykle pożywne. Oprócz przeciwutleniaczy zawierają również sporo witamin i minerałów.
Zwłaszcza truskawki są bogate w witaminę C. Już 1 szklanka (150 g) truskawek to 150 % dziennej zalecanej dawki tej witaminy!
Oprócz witaminy C, wszystkie jagody są dość podobne pod względem zawartości witamin i minerałów. Zawierają sporo manganu, witaminy K1, miedzi i kwasu foliowego.
***
5. Pomagają zwalczać stany zapalne
Owoce jagodowe mają silne właściwości przeciwzapalne.
Współczesny styl życia często prowadzi do nadmiernego, długotrwałego stanu zapalnego z powodu zwiększonego stresu, niewystarczającej aktywności fizycznej i niezdrowych wyborów żywieniowych. Uważa się, że ten rodzaj przewlekłego stanu zapalnego przyczynia się do cukrzycy, chorób serca i otyłości.
Badania sugerują, że przeciwutleniacze w jagodach mogą pomóc obniżyć markery stanu zapalnego.
W jednym z badań z udziałem osób z nadwagą, osoby pijące napój truskawkowy z posiłkiem o wysokiej zawartości węglowodanów i tłuszczów, zauważyły bardziej znaczący spadek niektórych markerów stanu zapalnego niż grupa kontrolna.
***
6. Mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu
Wykazano, że truskawki pomagają obniżyć poziom cholesterolu u osób otyłych lub cierpiących na zespół metaboliczny.
W 8-tygodniowym badaniu dorośli z zespołem metabolicznym, którzy codziennie spożywali napój z liofilizowanych truskawek, doświadczyli 11% spadku cholesterolu.
***
7. Działają korzystnie na cerę
Wiadomo – przeciwutleniacze 👍
Przeciwutleniacze pomagają kontrolować wolne rodniki – jedną z głównych przyczyn uszkodzeń skóry, które przyczyniają się do jej starzenia.
Zwłaszcza kwas elagowy może pomóc zmniejszyć zmarszczki i inne oznaki starzenia się skóry związane z ekspozycją na słońce.
***
8. Mogą działać antynowotworowo
I znów przeciwutleniacze wchodzą do gry. Antocyjany, kwas elagowy i resweratrol – mogą zmniejszać ryzyko raka.
Badania sugerują, iż owoce jagodowe mogą chronić przed rakiem przełyku, jamy ustnej, piersi i okrężnicy.
W badaniu z udziałem 20 osób z rakiem jelita grubego, spożywanie 60 gramów liofilizowanych malin przez 1-9 tygodni poprawiło markery nowotworowe u niektórych uczestników, choć nie u wszystkich.
Inne badanie probówkowe wykazało, że wszystkie rodzaje truskawek miały silny, ochronny wpływ na komórki raka wątroby, niezależnie od tego, czy były one bogate, czy ubogie w przeciwutleniacze.
***
9. Można je jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm 😋
Wszystkie owoce jagodowe pasują do zasad diety, a poniżej prezentuję kilka przepisów. W 1. fazie DPM można je jeść nawet 4 razy dziennie.
Zresztą wiele diet czy też planów żywieniowych dopuszcza te owoce.
***
10. Są pyszne do jedzenia solo i jako dodatek 🙂
Owoce jagodowe to świetna przekąska (same lub np. z orzechami), ale też jako dodatek – do owsianki, jogurtu, koktajlu czy jako danie obiadowe z ryżem czy makaronem.
Nie trzeba ich kroić ani obierać, wystarczy przebrać i umyć – to wielka zaleta i oszczędność czasu!