Pasta z humusu i awokado
Śniadaniowa rozpusta. Wspaniałe połączenie humusu, awokado i świeżych warzyw zapewni smaczny początek dnia. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dla fazy 3. Na śniadanie. Składniki na 1 porcję. Składniki: 2 łyżki humusu, pół awokado, pół czerwonej papryki, świeżo zmielony czarny pieprz, sól morska, opcjonalnie: 2 łyżki posiekanej natki lub innej zieleniny, do podania: pomidory i kromka chleba esseńskiego. 1. Paprykę pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą morską, wrzucić do miseczki. 2. Awokado również pokroić w drobną kostkę, dodać do papryki. 3. Do całości dodać humus, ewentualnie natkę, doprawić do smaku pieprzem. 4. Podawać z kromką chleba esseńskiego i pomidorami (u mnie koktajlowe, bo o tej porze roku, tylko one w miarę dobrze…
Chleb esseński – dlaczego właśnie on?
Chleb z kiełkowanego ziarna (w Polsce nazywany najczęściej chlebem esseńskim) to jedyne gotowe pieczywo dozwolone na diecie przyspieszającej metabolizm. Co jest w nim tak niezwykłego – dlaczego właśnie on został dopuszczony na listę produktów diety? -> Ponieważ został upieczony z ziaren, które wypuściły już kiełki, a te kolei – jako zaczątek mającej wyrosnąć wkrótce rośliny – są naładowane witaminami, przeciwutlaniaczami, łatwoprzyswajalnymi mikroelementami (zwłaszcza żelazem i cynkiem). Poza tym w kiełkach jest więcej białka i mniej skrobi niż w „dorosłej” roślinie. -> Kiełkowane ziarno jest łatwe do strawienia. Osoby, które po zjedzeniu zwykłego pieczywa cierpią na wzdęcia, powinny spróbować chleba esseńskiego. (Trzeba też pamiętać, że taki chleb nie jest pozbawiony glutenu, co jest…
Gazpacho
Hiszpańska zupa z pomidorów na zimno, według oryginalnego andaluzyjskiego przepisu. Ma świeży, wyrazisty smak, w niczym nie przypomina naszej pomidorowej. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3., na śniadanie, obiad lub kolację. Samą zupę można jeść bez ograniczeń, limitowany jest tylko chleb esseński, którego można zjeść kromkę na porcję. Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów, papryka czerwona, papryka zielona, mały ogórek, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki octu winnego (lub więcej – do smaku), sól do smaku, kromka chleba esseńskiego. Jeśli gazpacho ma być przeznaczone dla fazy 3. – dodajemy do niego jeszcze 2 łyżki oliwy z oliwek. 1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zmiksować. 2. Obie papryki…
Cytrynowe burgery z cieciorki
Burgery z cieciorki o ciekawym, świeżym, oryginalnym smaku. Kolejne danie nagrodzone w amerykańskim konkursie na najlepsze danie diety przyspieszającej metabolizm. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3., na śniadanie, obiad lub kolację. Składniki na 3 porcje. Składniki: puszka cieciorki, pół średniej cebuli, ząbek czosnku, skórka otarta ze średniej cytryny, sok z połowy średniej cytryny, łyżeczka soli morskiej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu, mały pęczek kolendry lub natki, białko dużego jaja, 3 kromki chleba esseńskiego, żytniego lub orkiszowego. Dodatki: mieszanka sałat, ulubiony sos sałatkowy 1. Posiekaj drobno cebulę. 2. Wszystkie składniki – oprócz chleba esseńskiego – włóż do miksera i miksuj pulsacyjnie tak, aby składniki połączyły się, ale nie na papkę,…
Chleb z kiełkowanego ziarna (chleb esseński)
Nie jestem bywalczynią sklepów z eko żywnością, więc nazwa „chleb z kiełkowanego ziarna” nic mi nie mówiła i w pierwszej chwili zwątpiłam, czy w ogóle jest dostępny w Polsce. Jednak wystarczył krótki kontakt z popularną wyszukiwarką, żeby dowiedzieć się, że jak najbardziej można u nas kupić chleb ze skiełkowanego ziarna, przy czym występuje on najczęściej pod nazwą chleb esseński (lub chleb Ezechiela). Procedura przygotowania takiego chleba jest podobno stara jak świat – była stosowana już w starożytności. Trzeba pozostawić pszenicę do skiełkowania, następnie ją zmielić i upiec w niskiej temperaturze ok. 45 stopni, dzięki czemu ziarno zachowuje wysokie wartości odżywcze. Skład takiego chleba jest bardzo prosty – nie zawiera drożdży,…