• Różne

    3 rzeczy, których możemy nauczyć się od wegan

    Kiedy jesteś na Diecie Przyspieszającej Metabolizm, siłą rzeczy zwracasz się ku wegańskim przepisom. Z bardzo prostego powodu – kiedy wyklucza się z diety nabiał, a wprowadza zdrowe tłuszcze (np. kokos, orzechy itd.), okazuje się, że wiele wegańskich przysmaków idealnie pasuje do zasad diety. Gdy poszukuję inspiracji do nowych dań na blog, to zawsze (!) znajdę coś ciekawego na Jadłonomii i innych podobnych stronach. Wegańskie przepisy to niesamowite źródło inspiracji, a i od samych wegan wiele można się nauczyć. Oto moje wnioski w temacie. (Skupiam się na aspekcie żywieniowym, zagadnienia etycznie nie są przedmiotem tego wpisu). Planowanie posiłków Wiadomo, że będąc na diecie dokładnie planujemy, co zjemy, ale w życiu codziennym,…

  • Przepisy

    Zupa z fasolką szparagową i koperkiem

    Wegańska zupa z żółtą fasolką szparagową, batatami, mleczkiem kokosowym i białą fasolą. Aromatyczna, sycąca i pyszna.  Zobacz także: Zupa krem z kalafiora i pora Zupa marchwiowo-kokosowa z curry Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na obiad lub kolację. Składniki na 6 porcji.  Składniki: duża cebula, 2 łyżki oleju do smażenia cebuli, 500 g batatów, 3 pomidory lub puszka krojonych, 2/3 łyżeczki słodkiej papryki, 2/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki cynamonu, łyżeczka ksylitolu, 1 1/2 – 1 3/4 litra wywaru z włoszczyzny, 500 g fasolki szparagowej, 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) o dobrym składzie (zobacz przykłady), 2 – 3 łyżki soku z cytryny, 2 puszki białej fasoli lub 3 szklanki samodzielnie…

  • Przepisy

    Zupa krem z cukinii

    Gęsta, sycąca zupa składająca się z samych warzyw – można ją jeść bez ograniczeń ilościowych. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3, jako dodatek warzywny do dań.. Składa się z samych warzyw, nie ma więc ograniczeń ilościowych. Z podanych składników wychodzi duży garnek zupy.  Składniki: kilka łyżek wody lub wywaru warzywnego, cebula, por, mały seler, mała pietruszka, 2 marchewki, 1 kg cukinii, 1 litr wody, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól i pieprz czarny świeżo zmielony do smaku. Weź duży garnek, wlej trochę wody lub wywaru z warzyw, pokrojoną w grubą kostkę cebulę i pora pokrojonego w kawałki. Podsmażaj aż cebula się zeszkli, w razie potrzeby…

  • Przepisy

    Zupa krem z kalafiora i pora

    Zupa jest gęsta, aromatyczna (zawiera masę ziół) i bardzo sycąca! Zawsze jedząc takie dania myślę, że weganizm nie taki straszny (tak, to przepis w 100% wegański), coś takiego mogłabym jeść codziennie.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 6 porcji. Na posiłek główny lub przekąskę (więcej w komentarzu).  Składniki: 2 szklanki drobno pokrojonego kalafiora, szklanka drobno pokrojonego pora, szklanka drobno pokrojonej cukinii lub kabaczka, 5 posiekanych ząbków czosnku, 1/2 szklanki posiekanego jarmużu (bez twardych nerwów), 2 puszki cieciorki (400 g), łyżka oliwy, 2 łyżki sosu tamari, 1/2 łyżeczki świeżej lub suszonej szałwii, 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii, łyżeczka soli morskiej, szczypta tymianku,…

  • Przepisy

    Zupa marchewkowa z pomarańczami i imbirem

    Przepis z najnowszej książki autorki diety przyspieszającej metabolizm. Gęsta zupa krem o smaku pomarańczy.  Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 1. Na obiad. Składniki na 6 porcji. Przepis pochodzi z książki Haylie Pomroy „Książka kucharska. Dieta przyspieszająca metabolizm”, wyd. Burda 2015. Składniki: 4 szklanki bulionu warzywnego (włoszczyznę ugotować w 4,5 szklanki lekko posolonej wody, z listkiem laurowym i zielem angielskim, kiedy warzywa będą miękkie, usunąć je i mamy bulion), 1/2 szklanki sosu tamari (można pominąć), 2 szklanki posiekanej marchwi, 1 i 1/2 pokrojonej w plastry czerwonej cebuli, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 puszki ciecierzycy, odsączonej i przepłukanej, 2 obrane ze skórki i przekrojone na pół pomarańcze, skórka otarta z…

  • Jadłospis wegański i wegetariański diety przyspieszającej metabolizm
    Zasady diety

    Jadłospis wegański i wegetariański diety przyspieszającej metabolizm

    Otrzymałam prośbę o przygotowanie przykładowego menu diety dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Zasady diety dla osób niejedzących mięsa wyjaśniłam we wpisie Wegetarianizm i weganizm a dieta przyspieszająca metabolizm, tu przypomnę tylko, że w fazie 1. i 3. zastępujemy roślinami strączkowymi – fasolą, cieciorką lub soczewicą. Poniedziałek i  wtorek.  1 faza Śniadanie: Płatki owsiane lub kasza jaglana (szklanka ugotowanych) z jabłkiem + 2 szklanki warzyw dozwolonych w 1. fazie II śniadanie: Pomarańcza Obiad: pół szklanki czerwonej fasoli, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 2 szklanki warzyw np. dyni, buraków, patatów, jabłko na deser Podwieczorek: Gruszka Kolacja: sałatka z pół szklanki soczewicy, szklanki brązowego ryżu i 2 szklanek warzyw np. pomidorów, ogórków, marchwi i kapusty pekińskiej Środa i czwartek. 2 faza…

  • jak przyspieszyć metabolizm
    Zasady diety

    Wegetarianizm i weganizm a dieta przyspieszająca metabolizm

    Dostaję sporo zapytań na temat tego, jak sobie radzić na diecie przyspieszającej metabolizm, kiedy nie je się mięsa lub w ogóle produktów pochodzących od zwierząt. Jak najbardziej jest rozwiązanie tego problemu – dieta ma wariant wegetariański oraz wegański. Wegetarianie Jeśli dopuszczasz w swojej diecie ryby i jaja (jeśli nie dopuszczasz – przejdź do informacji dla wegan): W fazie 1. – mięso zastępujesz roślinami strączkowymi takimi jak fasola, soczewica, cieciorka, groch łuskany. Dozwolona porcja to pół szklanki strączkowych, przy czym możesz zjeść do tego szklankę ziaren (ryż brązowy, pęczak, kasza jaglana i inne dozwolone w 1. fazie). Więcej o fazie 1. W fazie 2. – tutaj Twoimi proteinami będą jaja (jedna sztuka na…

  • Przepisy

    Kokosowy dal z botwinką

    Błyskawiczne do przyrządzenia, bardzo sycące danie z soczewicy, botwinki i mleczka kokosowego. Danie fazy 3. diety przyspieszającej metabolizm. Na obiad lub kolację. 5 porcji dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 2 pęczki botwinki (poza sezonem można zastąpić burakami w ilości ok. 60 gram), 1 szklanka soczewicy czerwonej, 1 mała cebula, 2 1/2 szklanki wody, 1 puszka 400 ml mleczka kokosowego, 1 ząbek czosnku, 1 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki kolendry w proszku, 1/4 łyżeczki chili, 3 łyżki oleju z pestek winogron (lub oliwy z oliwek) do smażenia, sól. 1. Botwinkę umyć, a następnie pokroić: buraki w małą…