Przepisy
Lista wszystkich przepisów podzielona na fazy znajduje się w zakładce ZANIM ZACZNIESZ
Kebab chi chi (na patyku) drobiowy
Mięso mielone nadziewane na patyk i do tego ciekawa, apetyczna nazwa: kebab chi chi. Strzelam w ciemno, że nazwa „kebab” przywędrowała z angielskiego, co oznacza w tym języku szaszłyk. U nas kebab ma nieco inne znaczenie. Skąd wzięło się „chi chi” (czytaj: czi czi)? Nie wiadomo. Jak go zwał, tak go zwał – pyszne danie w ciekawej, atrakcyjnej formie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. (wariant dla fazy 3. omówiony poniżej). Składniki na 8 porcji. Składniki na 8 porcji: 960 g mielonego mięsa kurczaka lub indyka, 1 duża cebula, 1 pęczek natki, przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ksylitolu, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki…
Pobudzająca herbata z kurkumą (zamiast kawy)
Ta prosta w przygotowaniu herbatka z kurkumą i imbirem może z powodzeniem zastąpić poranną kawę. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i poprawia krążenie. Ma ciekawy, „orientalny” smak. Po prostu idealna na chłodniejsze dni. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje. Można pić w każdej fazie diety, bez ograniczeń ilościowych. Składniki na 2 kubki herbaty: 1 łyżka drobno startego świeżego korzenia imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku, mała szczypta pieprzu cayenne (chili) lub więcej – do smaku, 600 ml gorącej wody, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki ksylitolu lub więcej do smaku (poza dietą – 2 łyżeczki niepasteryzowanego miodu). Zagotowujemy wodę. W czajniczka (lub do dowolnego naczynia z przykryciem) wkładamy…
Powidła śliwkowe bez cukru, z ksylitolem
To niesamowite, jak szybko można wyczarować zdrowe powidła śliwkowe, bez dodatku cukru – idealny dodatek do dań czy po prostu jako smarowidło na kanapki. Mało tego – smak takich powideł można podrasować dodając cynamon lub – uwaga czekoholicy! – kakao, co pozwoli uzyskać zdrowy „czekodżem”. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jedna porcja = 2 łyżeczki powideł (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej). Składniki: 1 kg śliwek, 150 g ksylitolu (można dodać go mniej, jeśli śliwki są słodkie). Warianty: 1 łyżeczka cynamonu, jeśli chcemy uzyskać powidła korzenne, 2 czubate łyżki kakao, jeśli chcemy uzyskać „czekodżem”. Śliwki umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka z grubym dnem…
Krem z cukinii z bakłażanem i mleczkiem kokosowym
Bardzo szybka i prosta do zrobienia zupa krem. Aromatyczna dzięki warzywom i treściwa dzięki dodatkowi mleczka kokosowego. Delikatna w smaku i lubiana przez dzieci (przynajmniej moje). Zawiera potas, żelazo i magnez, mangan, selen, trochę witamin oraz beta karoten. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na obiad, kolację lub przekąskę. Składniki na kilka-kilkanaście miseczek zupy (w zależności od wielkości porcji). Składniki: 1 kg cukinii, 300 g bakłażana (lub innego warzywa – zobacz komentarz poniżej), szklanka posiekanej włoszczyzny (świeże warzywa lub z mrożonki „włoszczyzna krojona w paski”), 1 puszka mleczka kokosowego z dobrym składem (przykłady), przyprawy: 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ksylitolu, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki pieprzu, do…
Cukinia z pomidorem na ciepło
Bardzo proste danie, ale o tych najprostszych na ogół zapominamy. Poza sezonem pomidory i cukinie kosztują niemało, a teraz można je kupić świeże i w dobrej cenie, dlatego trzeba to maksymalnie wykorzystać. Polecam cukinię z pomidorem na ciepło – prosto, smacznie i zdrowo. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., jako dodatek do dań, bez ograniczeń ilościowych. Składniki: 2-3 małe cukinie, 2 duże mięsiste pomidory (poza sezonem puszka pomidorów krojonych), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanej bazylii, sól, pieprz i ksylitol do smaku. Cukinie myjemy, kroimy w ćwierćplasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Wkładamy warzywa do rondelka i podgrzewamy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu…
Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki
Typowo jesienna, gęsta i aromatyczna zupa z pieczonych warzyw – bakłażanów i papryki. Nie tylko pyszna, ale też naładowana witaminami i mikroelementami. Warto zrobić ją właśnie teraz, gdy jest sezon na bakłażana i paprykę (poza sezonem to dość drogie warzywa). Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Na obiad lub kolację. Składniki na spory garnek zupy. Więcej informacji o porcjach w komentarzu poniżej. Składniki: 2 bakłażany, 4 papryki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1,5 litra wywaru warzywnego (z włoszczyzny), 1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć 800 g świeżych – upiec je z pozostałymi warzywami), przyprawy: 2 łyżeczki soli, łyżeczka bazylii, pieprz do smaku, zielenina do posypania: natka, kolendra…
Gulasz z bakłażana
Koniec upałów – startujemy z przepisami na jesień. To danie składające się z samych warzyw, z przewagą bakłażana, który jest sycący, „mięsisty”, o lekko dymnym smaku dzięki wędzonej papryce – czyli to potrawa warzywna trochę naśladująca mięsną. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych – składa się z samych warzyw. Więcej informacji w komentarzu. Składniki: 2 bakłażany, 800 g pomidorów lub puszka krojonych, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli jej nie lubisz, zastąp dodatkową łyżeczką słodkiej papryki), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (może być więcej, jeśli lubisz pikantny smak), 1 łyżka…
Owsianka „Kokosowa śliwka”
Czekają nas jeszcze upały, ale za rogiem czai się jesień. I jest już bardziej jesienna wersja owsianki – na ciepło, ze śliwką podduszoną na oleju kokosowym. Świetne śniadanie dla amatorów owsianek, śliwek i smaku kokosa. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 1 porcję, na śniadanie. Składniki: 1/4 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka pokrojonych śliwek (świeżych lub z mrożonki), 2 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego, 1 łyżka wiórków kokosowych, opcjonalnie: ksylitol do smaku. Płatki wyspać do miseczki, zalać niewielką ilością wody, żeby zmiękły. Olej kokosowy rozgrzać w małym rondelku, wrzucić śliwki, ewentualnie ksylitol. Dusić na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając, następnie przełożyć je na…
Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów
Wyrazista i intensywna w smaku, letnia sałatka z żółtej fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i koperku. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na przekąskę lub posiłek główny. Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej (poza sezonem mrożonej), 200 g pomidorków koktajlowych, szklanka orzechów włoskich (mogą być też laskowe), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, łyżeczka ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Fasolkę szparagową oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do fasolki. Wymieszać ze sobą w kubeczku oliwę, ocet balsamiczny, rozmiażdżony czosnek, ksylitol…
Indyk smażony z warzywami
Proste i bardzo smaczne danie z indyka z papryką i cukinią, serwowane dość nietypowo, bo ze świeżym pomidorem ułożonym na wierzchu. Polecam na letni obiad nie tylko na diecie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na obiad lub kolację. Składniki: 480 g filetu z indyka pokrojonego w drobne paseczki*, 6 łyżek oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli morskiej, 1/8 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę, 2 czerwone papryki pokrojone w paski, 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki, 1 szklanka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 2 średnie pomidory, pokrojone w kosteczkę. Przypraw indyka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki…