Jadłospis „Pełnia lata”
Mamy obecnie tak duży wybór sezonowych warzyw i owoców, że grzechem byłoby nie wykorzystać ich w diecie przyspieszającej metabolizm. Zresztą właśnie o to w tej diecie chodzi – o jedzenie przede wszystkim naturalnych, nieprzetworzonych składników, takich jak m.in. warzywa i owoce, bo to właśnie zawarte w nich składniki nakręcają naszą przemianę materii.
Poniedziałek i wtorek. 1 faza
Śniadanie: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, gruszka, 2 pomidory malinowe
II śniadanie: kawałek arbuza (miąższ o objętości szklanki)
Obiad: sałatka z sałaty, pieczonej piersi kurczaka (180 g), szklanki ugotowanego pęczaku, ogórka, marchwi z dodatkiem malinowego sosu winegret
Podwieczorek: brzoskwinia lub szklanka moreli
Kolacja: makaron z sosem bolognese (można użyć świeżych pomidrów zamiast pomidorów z puszki), 2 ogórki
Środa i czwartek. 2 faza
Śniadanie: łosoś na warzywnej kołderce
II śniadanie: 60 g pieczonej piersi kurczaka lub indyka, ogórki małosolne bez ograniczeń
Obiad: szaszłyki z marynowanego kurczaka, szklanka młodej kapusty kiszonej
Podwieczorek: 60 g pieczonej piersi kurczaka lub indyka, seler naciowy bez ograniczeń
Kolacja: papryka nadziewana tuńczykiem, ogórek bez ograniczeń
Piątek, sobota i niedziela. 3 faza
Śniadanie: czekoladowy pudding chia, szklanka jagód, malin lub wiśni, kromka chleba esseńskiego lub pół szklanki ugotowanych płatków owsianych, 2 pomidory
II śniadanie: pasta z pieczonego kalafiora
Obiad: kurczak smażony po azjatycku, brzoskwinia
Podwieczorek: 1/4 szklani pestek słonecznika, pomidory bez ograniczeń
Kolacja: pomidor z jajkiem a la caprese, pół szklanki ugotowanego pęczaku, sałata lub szpinak z ogórkiem, selerem naciowym, papryką z sosem winegret na bazie oliwy z oliwek
W każdej fazie bez ograniczeń polecam następujące zimne napoje:
Zobacz także:
- inne jadłospisy diety przyspieszającej metabolizm
- jadłospisy w blogowym sklepiku, np. z daniami kuchni polskiej, dla lubiących chleb, lubiących słodkości i inne