• Przepisy

    Lemoniada cytrynowa

    Idealnie orzeźwiająca na gorące dni, zdrowa lemoniada składająca się tylko z 3 składników: wody, ksylitolu i świeżego soku z cytryny, która ma wiele cennych właściwości – zawiera sporo witaminy C, wzmacnia odporność, detoksykuje i… przyspiesza metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych.  Składniki: 2 duże cytryny lub 3 małe, 1/3 szklanki ksylitolu (lub więcej do smaku), 700 ml wody, opcjonalnie: kostki lodu. Odlać niewielką ilość wody – ok. pół szklanki, podgrzać ją i rozpuścić w niej ksylitol. Z cytryn wycisnąć sok. Do dzbanka wlać wodę, wodę z ksylitolem oraz sok wyciśnięty z cytryn. Schłodzić lub dodać kostki lodu. Mój komentarz: Lemoniada ostatnio stała się moda,…

  • Przepisy

    Pieczone chipsy z batatów

    Cienkie chrupiące plasterki naśladujące tradycyjne chipsy, jednak te są w zdrowym wydaniu: odżywcze bataty (zwykłe ziemniaki mogą się schować) + przyprawy. Przekąska świetna na 3. fazę, na wszelkie imprezy, a także dla dzieci.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 1 porcję przekąskową lub dodatek do dania głównego.  Składniki: 1 podłużny batat, 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, opcjonalnie: 1/4 łyżeczki chilli, jeśli chipsy mają być pikantne. Nastaw piekarnik na 160 stopni. Batat umyj, nie obieraj, pokrój w jak najcieńsze plasterki (ok. 2 mm), w miarę możliwości…

  • Przepisy

    Sos żurawinowy do mięs

    Sos żurawinowy z nutką pomarańczowo-imbirową tym się różni od sklepowych sosów dostępnych w słoikach, że nie składa się w połowie z cukru. W ogóle nie zawiera cukru.   Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Dodatek do dań. Z podanych składników wyjdą 2 szklanki sosu. Można zjeść na porcję 1/3 całości sosu lub mniej w zależności od upodobań. Składniki: 3,5 szklanki żurawiny świeżej lub mrożonej, szklanka wody, skórka otarta z małej pomarańczy, pół łyżeczki świeżo startego imbiru, pół szklanki ksylitolu, opcjonalnie: jeśli chcesz uzyskać klasyczny smak żurawiny, pomiń pomarańczę i imbir. Włóż żurawinę, wodę, skórkę pomarańczy i imbir do rondelka. Doprowadź do wrzenia, zmiejsz ogień i gotuj do momentu, aż sos…

  • Przepisy

    Kojąca zupa kapuściana

    Niesamowicie prosta i po domowemu pyszna zupa, którą można jeść na diecie bez ograniczeń ilościowych. Co ważne, duży garnek tego dania to koszt 5 zł, a korzyści dla zdrowia ogromne – kapusta ma wiele właściwości leczniczych, a dodatkowo pomaga zrzucać zbędne kilogramy.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. i 3. Same warzywa, więc nie ma ograniczeń ilościowych. Z podanych składników otrzymamy 8 talerzy zupy.  Składniki: cebula posiekana w kostkę, 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 2 litry wywaru z włoszczyzny lub piersi kurczaka (lub wody), łyżeczka soli morskiej (lub więcej, do smaku), 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 główki kapusty (ok. 1 kg) poszatkowanej na paseczki, puszka pomidorów krojonych. Cebulę i czosnek zeszklić…

  • Zasady diety

    Bataty (słodkie ziemniaki) na diecie

    Byłam zaskoczona, kiedy zobaczyłam bataty nie liście dozwolonych warzyw diety przyspieszającej metabolizm. Dlaczego? Bo mają dość wysokie IG (50), zawierają sporo węglowodanów, co czuć także w smaku – są bardzo słodkie, niczym owoce. >>>>>>>>>Zobacz wszystkie moje przepisy z batatem – tylko pyszne i zdrowe dania! Dlaczego znalazły się na liście diety? Mimo wszystko IG patatów jest dużo niższe niż np. zwykłych ziemniaków, które nota bene biją na głowę pod względem odżywczym  – bataty zawierają masę korzystnych dla metabolizmu składników: karotenoidy, w tym korzystna dla wzroku luteina, antyutleniacze, potas, żelazo, wapń, fosfor, potas, kwas foliowy, witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę e. W której fazie można je jeść i w…

  • Przepisy

    Smoothie owocowo-owsiane

    Taki napój wypity na śniadanie nie tylko wspaniale smakuje, ale także dostarcza wielu składników odżywczych od samego rana podkręcając metabolizm. Faza 3. diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na jedną porcję. Na śniadanie. Składniki: szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (lub maliny, jeżyny, wiśnie –  mogą być owoce mrożone), ¼ szklanki płatków owsianych (suchych, ewentualnie można je wcześniej namoczyć, ale nie jest to konieczne), ¼ szklanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów) lub pestek słonecznika, ½ szklanki mleka owsianego, kokosowego, migdałowego lub wody. Wszystkie składniki zmiksować. Latem można dodać kilka kostek lodu (przed zmiksowaniem, jeśli mamy dobry mikser, w przeciwnym razie już do zmiksowanego napoju). Mój komentarz: Napój ten wykorzystuje porcję ziaren i owoców, oprócz niego warto dorzucić…

  • Przepisy

    Chrupiąca surówka

    Bardzo prosta 3-składnikowa surówka, ale warta wzmianki, bo często planując posiłki zapominamy właśnie o najprostszych rozwiązaniach. Idealna na każdą fazę diety – duża porcja witamin i minerałów podkręcających metabolizm i wspomagających spalanie tłuszczu. Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w każdej fazie, ale najbardziej przydatne w fazie 2. Bez ograniczeń ilościowych. Składniki: papryka czerwona, 4 łodygi selera liściowego, pól długiego ogórka, sól, pieprz, czosnek granulowany i ksylitol do smaku, 2-3 łyżeczki musztardy, opcjonalnie: natka pietruszki do posypania, można też dodać czerwoną cebulę. Paprykę pokroić w kostkę, selera w plasterki, ogórka w półplasterki. Warzywa wrzucić do miski, posolić i odstawić, aż lekko puszczą sok (na ok. 10 minut). Dodać pozostałe przyprawy oraz…

  • Przepisy

    Zupa krem z buraków

    Słodki krem z buraków z nutką imbiru – idealnie rozgrzewająca zupa na chłodne dni.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1.i 3. Bez ograniczeń ilościowych, jako dodatek do dań, może też być przekąską w 1. fazie, a z dodatkiem tłuszczu (np. z oliwą z oliwek lub awokado) także przekąską w fazie 3.  Składniki: 5 buraków, 4 łodygi selera naciowego, por, 4 ząbki czosnku, 1 cm imbiru, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Buraki obrać, pokroić w dużą kostkę. Dodać pozostałe warzywa również pokrojone na mniejsze kawałki. Wrzucić warzywa do garnka, zalać litrem wody i gotować do miękkości buraków. Zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie…

  • Przepisy,  Zasady diety

    Kapusta z grzybami

    Tradycyjne danie wigilijne i nawet nie napiszę, że w wersji dietetycznej, bo również w oryginale jest powściągliwe, czyli… postne. Smakuje znakomicie.  Składniki: 40 g suszonych borowików, 800 g kapusty kiszonej, marchewka (tylko 1. i 3. faza), cebula, 2 łyżeczki ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Grzyby przepłukać na sitku, włożyć do rondelka, zalać szklanką ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na godzinę albo nawet na całą noc. Gotować grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły przez ok. 20 minut, wystudzić, odcedzić – wywar zachować! – i jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę przepłukać chłodną wodą, odcisnąć, posiekać i gotować w wywarze z grzybów najpierw na dużym ogniu,…

  • Przepisy

    Sos z pieczonej papryki

    Papryka po upieczeniu staje się niesamowicie słodka (co przełamujemy odpowiednimi przyprawami), z kolei jej mięsista, oleista konsystencja sprawia, że sos wydaje się… tłusty. Smakuje wspaniale! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, bez ograniczeń ilościowych. Szczególnie polecane w fazie 2. Składniki: 1 kg czerwonej papryki, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu skórką do dołu i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 30-40 min. (może być z termoobiegiem) lub do momentu, aż papryka będzie miękka. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia. Dodać ocet…