• Przepisy

    Młoda kapusta

    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone we wszystkich fazach, szczególnie polecane dla fazy 2. Można jeść bez ograniczeń ilościowych. Składniki: główka młodej kapusty, 5 listków laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 1-3 ząbki czosnku (opcjonalnie), sól, pieprz. 1. Kapustę obrać z zewnętrznych, gorszej jakości liści, przekroić na pół, następnie na ćwiartki, po czym pokroić w paseczki. 2. Włożyć kapustę do garnka, zalać gorącą wodą tak, aby tylko zakryła kapustę. Wody ma być jak najmniej, żeby danie miało gęstą konsystencję. 3. Włożyć do wody listki laurowe, ziele angielskie, przyprawy, obrany i pokrojony czosnek. 4. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka, prawie rozpadająca się (przynajmniej ja lubię ją w tej wersji, ale można gotować krócej). Mój…

  • Przepisy

    Guacamole z pomidorem

    Danie fazy 3 diety przyspieszającej metabolizm. Na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Porcja na dwie przekąski dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: awokado, sok z połowy limonki lub cytryny, pół pomidora, mały ząbek czosnku, łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz, papryczka chili świeża lub mielona (opcjonalnie). 1. Awokado obrać ze skórki, przekroić na pół, wyjąć pestkę, a miąż pokroić w drobną kostkę. Można też nie obierać, przekroić na pół, wyjąć pestkę i miąższ wydrążyć łyżeczką. 2. Pomidor pokroić w drobną kosteczkę. 3. Czosnek rozgnieść w prasce lub drobno posiekać. 4. Awokado, pomidor i czosnek wymieszać ze…

  • Przepisy

    Surówka z czerwonej kapusty

    Danie fazy 1. diety przyspieszającej metabolizm – jako dodatek do dowolnego posiłku. Bez ograniczeń ilościowych. Składniki: mała główka czerwonej kapusty, 2 łyżeczki octu jabłkowego, cytryna, średnie jabłko, średnia cebula, duża marchew, łyżeczka stewii (można pominąć), sól, pieprz. 1. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, kroimy na ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy. 2. Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą osoloną wodą i gotujemy do miękkości. 3. Kiedy jest już miękka, odcedzamy, zakwaszamy octem jabłkowym, dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby wystygła. 4. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce, cebulę drobno siekamy. Dodajemy do kapusty. 5. Wyciskamy sok z 0,5-1 cytryny (w zależności, czy preferujemy mniej lub bardziej kwaśny smak), mieszamy go z przyprawami. 6. Wlewamy sok…

  • Przepisy

    Pomidor z jajkiem a la caprese

    Danie fazy 3 diety przyspieszającej metabolizm. Jako dodatek do głównego dania lub jako przekąska. Porcja na jeden posiłek dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: jajko ugotowane na twardo, pomidor, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, szczypta stewii, szczypta bazylii suszonej lub kilka listków świeżej. 1. Jajko obrać, pokroić w plasterki. 2. Umyty pomidor pokroić w plastry. 3. Układać naprzemiennie jajko i pomidor. 4. Z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu, stewii ukręcić sos. 5. Polać sałatkę powstałym sosem. Jeśli używamy świeżej bazylii, dekorujemy całość listkami. Mój komentarz: Danko najprostsze z prostych. Z kromką…

  • Przepisy

    Zdrowe nuggetsy z kurczaka

    Danie fazy 3. Na obiad lub kolację. 4 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji. Składniki: 500 g piersi kurczaka, 100 g dozwolonych orzechów (migdały, nerkowce, laskowe, pekan, piniowe, pistacje lub włoskie), małe jajko, płaska łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej (w zależności od preferencji). 1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. 2. Kurczaka pokrój w grube paski. 3. Jajko rozbełtaj z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem, dodaj do kurczaka, dokładnie wymieszaj. 4. Orzechy zmiel i dodaj do nich kurkumę (zapewni kolor, a w smaku moim…

  • Przepisy

    Frytki z batatów

    Dodatek do dań fazy 3. Składniki: jeden batat przeciętnej wielkości, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu, pół łyżeczki białego pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron. 1. Batata obrać i pokroić w kształt frytek o grubości ok. 1 cm. 2. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Posypać przyprawami i skropić oliwą (inny wariant: pokrojone pataty wrzucić do miski, dodać przyprawy i oliwę, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wyłożyć na blachę). 4. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Przepis krąży po Internecie, widziałam go na wielu stronach, więc nie jestem w stanie podać autora. Mój komentarz: Kiedy wpadłam na pomysł zrobienia frytek z…

  • Produkty,  Przepisy

    Keczup domowy najlepszy

    Dodatek do dań fazy 1 i 3. Składniki: 360 g koncentratu pomidorowego, 1/4 szklanki octu z jabłek lub octu winnego, 1/4 szklanki wody, 2 łyżeczki stewii, pół łyżki musztardy, pół łyżeczki soli morskiej, pół łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/8 łyżeczki zmielonych lub utłuczonych w moździerzu goździków. 1. Wszystkie składniki zmiksować. 2. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny, żeby smaki się przegryzły. 3. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Przepis ze strony www H. Pomroy Mój komentarz: Smak tego keczupu przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Przypomina ten ze sklepu, z tym, że jest lepszy. Ma zdecydowany, bogaty smak i nie zawiera chemicznych dodatków. Można stosować jako dodatek w fazie 1. i 3.,…

  • Produkty,  Przepisy

    Domowy majonez

    Danie fazy 3. Dodatek do potraw. Z podanych składników wyjdzie ok. szklanka majonezu. Ilość na porcję: maks. 2 łyżki. Składniki: duże jajko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 płaska łyżeczka musztardy dijon (może być też zwykła), 1/4 łyżeczki soli morskiej, 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron (lub miks tych składników). 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Jajko, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz zmiksować na gładką masę. 3. Następnie cienkim strumieniem powoli dolewać oliwę i miksować dalej, aż majonez zgęstnieje. 4. Najlepiej do razu skosztować – być może zechcemy dodać jeszcze trochę soku z cytryny albo musztardy, albo soli do smaku (kwestia…