Jadłospis na listopad (2)
Ta jesień co prawda nas rozpieszcza piękną pogodą, jednak zimne wieczory i poranki oraz powracające co jakiś czas deszcze zapowiadają rychłe nadejście zimnej pory roku. Jest to idealny moment na wykorzystanie sezonowych produktów takich dynia, jabłka, gruszki – z tych produktów można wyczarować mnóstwo pysznych dań.
Zobacz także:
Poniedziałek i wtorek – 1. faza
Śniadanie: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej + gruszka pokrojona w kostkę + ew. cynamon (danie na ciepło lub na zimno)
II śniadanie: jabłko pieczone lub surowe
Obiad: strogonow drobiowy z papryką, szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej, kilka kiszonych ogórków, jabłko
Podwieczorek: pomarańcza lub nektarynka
Kolacja: szybka zupa fasolowa, kromka chleba żytniego
Środa i czwartek – 2. faza
Śniadanie: 100-180 g makreli wędzonej, chrupiąca surówka
II śniadanie: ugotowane białko jaja, ogórek
Obiad: krem z selera z krążkami cebuli, zapiekanka z indyka i papryki
Podwieczorek: ugotowane białko jaja, seler naciowy
Kolacja: sałatka azjatycka z kurczakiem
Piątek, sobota i niedziela – 3. faza
Śniadanie: owsianka dyniowa
II śniadanie: ciasteczka dyniowo-kokosowe, marchewka
Obiad: leczo z boczniakami lub kurczak z cukinią i papryką, surówka z kapusty pekińskiej i innych warzyw fazy 3. z sosem na bazie 2 łyżek oliwy z oliwek, szklanka pokrojonych śliwek
Podwieczorek: chipsy z jarmużu
Kolacja: łosoś pieczony z porem i pomidorkami, pół szklanki ugotowanej komosy ryżowej, papryka czerwona