Przepisy

Indyk w musztardzie pieczony na soli

Danie fazy 1, 2 i 3 na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów.
Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram, czyli wystarcza na 8-16 porcji.

Składniki:

  • 1 kilogram filetu z piersi indyka,
  • 1 opakowanie musztardy francuskiej (ziarnistej),
  • ok. 1/2 kg soli.

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Na dużej blasze do pieczenia usypać wysepkę z soli w kształcie filetu, tylko odrobinę większą.
3
. Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem (dzięki temu musztarda nie będzie się zsuwać), położyć na soli i pokryć musztardą. Nie zużyjemy prawdopodobnie całego opakowania, trochę zostanie.
4. Blachę włożyć do piekarnika i piec ok. 60 minut.
5. Indyk powinien stygnąć na soli, nie zdejmujmy go wcześniej, bo jest to prawdopodobna przyczyna tego, że niektórym (b. nielicznym osobom) wychodzi za słony.

Mój komentarz:
Przepis znany mi od dawna. Ta technika pieczenia sprawia, że mięso wychodzi soczyste i wcale nie jest słone (co najwyżej tylko w miejscu zetknięcia z solą na dole), o ile zostawicie je, aby całkowicie  wystygło na soli.
Skład musztardy francuskiej nie jest idealny (zawiera domieszkę cukru), ale jej ilość w jednej porcji jest tak znikoma, że moim zdaniem można na to przymknąć oko.
Tak upieczony indyk może być świetną przekąską w 2. fazie. Można zamrozić go w plastrach. Świetnie smakuje np. posmarowany musztardą i zawinięty w liść sałaty.
A jako obiad, na ciepło, oczywiście z solidną porcją warzyw lub jako składnik sałatki. Rodzina również nie pogardzi tak przyrządzonym indykiem na obiad (moja nie gardzi), niepozostającym na diecie podajmy plastry indyka z żurawiną lub jakimś sosem.
Zachęcający jest również koszt takiej wędliny bez azotanów – ok. 23 zł /kg. W ekosklepie kilogram wędliny bez chemii to koszt 50-70 zł.

indyk_a indyk_b indyk1 ind1

00000




Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 5 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

34 komentarze

  • Agnieszka

    Och, wygląda przepysznie! Zrobię na pewno. Wczoraj upiekalam sobie poledwiczkę wieprzowa w pieprzu. Jedną. Miała być na dziś i jutro jako przekąska. I co? Rodzina mi wczoraj zjadła, a mieli na kolację zupełnie cos innego jeść. Ale tak im pachniala, ze metodą ” tylko jeden mały plastereczek” 😉 zjedli mi prawie wszystko 😉

  • Sylwia

    Filet z indyka można mocno ścisnąć sznurkiem, wcześniej dobrze doprawić przyprawami, które lubimy, polecam na ostro, i upiec w rękawie. Można go jeść jako danie główne lub z chrzanem i buraczkami na przekąskę. Polecam.

  • ida

    Planuję przygotować taką wędlinkę na święta 😉 tylko zastanawiam się dlaczego aż tyle tej soli?
    Nie wystarczy, że będzie ej cienka warstwa?
    Czy natluszczałaś czymś blachę by się nie przypaliło?

    • Ewa/SzybkaPrzemiana.pl

      Z cienką warstwą nie próbowałam 🙂 Więc nie wiem, czy wyjdzie OK. Blachy nie natłuszczam, nie przypala się, soki ściekające z indyka i sól tworzą jakby skorupkę. Indyk dzięki temu jest soczysty, nie suchy.
      Również będę robić takiego indyka na święta, a teraz używam go w roli wędliny w 2. fazie i bardzo sobię chwalę, nie jest tak suchy jak kupna wędlina bez azotanów i bdb znosi zamrażanie.

  • megi

    Idnyka robiłam, pyszny, teściowa nie mogła się nadziwić jak to bez przypraw i taki dobry, zastanawiam się, czy mogę w ten sam sposób upiec schab wieprzowy(dozwolony w fazie 2) np. lub jakieś inne mieso? Bo drobiu mam już powoli dość, Ewa co myślisz?

      • Małgorzata Kadłubska

        Parę komentarzy wcześniej pisałaś że karkówka na diecie jest niedozwolone, a teraz co innego…. to jak to wkońcu jest z tą karkówka?

        • Ewa - SzybkaPrzemiana

          Karkówka jest na diecie niedozwolona, megi pyta o to, czy można piec tak schab (można – schab jest dozwolony na diecie). Uwaga o karkówce dotyczyła tego, że pomysł pieczenia indyka na soli powstał na bazie inspiracji analogicznego przepisu z karkówką.

  • Zielonygroszek

    Wlasnie pieke, zobaczymy co wyjdzie, bo cieżko mi uwierzyć, ze sol i musztarda zrobią smak 🙂 nie mogłam nigdzie dostać francuskiej (chyba przed świętami wykupili ze wsystskich sklepów) wiec użyłam sarepskiej ostrej. Mam nadzieje, ze mimo to będzie smaczne

    • Ewa/SzybkaPrzemiana.pl

      Teraz ten indyk jest moją wędliną bez azotanów – kroję na plastry i mrożę. I pluję sobie w brodę, że w ogóle kupowałam wędlinę, bo ten indyk jest dużo lepszy, nie jest tak suchy, jak kupowana wędlina.

  • Zielonygroszek

    Potwierdzam-jest bardzo dobry! Naprawdę zaskoczył mnie ten przepis. Tez nie mam zamiaru kupowac w sklepie wędliny, skoro samemu mozna tak łatwo i pysznie zrobic. Juz moczę druga połówkę indyka w zalewie (kiedyś stawiałam przepis) i wieczorem lub jutro będę gotować i tez będę miec wędlinę na fazę 2:)

  • Isiabelka

    Hej, baaardzo fajna strona:) Od poniedziałku jestem na diecie zainspirowaną książka Pomroy, którą kupiłam na lotnisku tuz przed wakacjami i po powrocie postanowiłam przejść na tę dietę:) A na tę stronę trafiłam zupełnym przypadkiem. Upiekłam wedle powyższego przepisu kurczaka, ale wyszedł mi pierońsko słony:((. Może przez to, że użyłam soli szarej a nie zwykłej?

    • SzybkaPrzemiana.pl

      Hmm, może dlatego, że kurczak? Nigdy nie próbowałam tego przepisu z kurczakiem, zawsze z indykiem i zawsze wychodziło idealnie, można też ze schabem lub karkówką (ta ostatnia na diecie niedozwolona). Rodzaj soli chyba nie ma znaczenia, stawiam na to, że mięso kurczaka jest może za miękkie i delikatne jak na ten przepis. Nie zrażaj się i spróbuj z indykiem 🙂

      • Karola

        ja probowalam z kurczakiem, sol musi byc gruba uzylam kamiennej, kurczak bardzo wysuszony (recznikiem papierowym), pieklam jakie 45 min w 180 stopniach, i oczywiscie musial potem odpoczac w piekarniku od spodu jest troche slony ale nie az tak bardzo, kurczak ma w sobie wiecej wody niz indyk, przyznam ze mojemu narzeczonemu takze nie smakowal ale chyba dlatego ze nie zdjal skorupki z musztardy, ja jej nie jem

  • Marta-Sara

    Ja też wiele razy piekłam piersi kurczaka i wychodza mocno słone – wiec teraz nie sypie kilograma soli tylko po prostu solę od spodu, a na wierzchu musztarda 🙂 indyka chyba też ostatnio tylko posoliłam. Ale indyk to inny kawałek mięsa – i struktura i wielkość styku z solą. Gdyjest za słony, to mozna się poratować wrzuceniem do sałatki, której juz nie solisz, tylko dodajesz jakieś zioła – mniam…
    Tak czy inaczej jest super! Dzięki, Ewa za przepis 🙂

  • renia

    Dziewczyny, ratunku, zrobiłam dziś (przy niedzieli) tego indyka wg przepisu i okazał się niejadalny, dzieci pluły, mąż też, mięso było tak słone, że nawet jak wpadłam na to, by odkroić spód to i tak nie było smaczne. Dobrze, że gości nie było, bo nie wiem co innego podałabym im do jedzenia. Co zrobiłam nie tak? podpowiedzcie

  • Marta-Sara

    Ja tylko solę spód, już nie piekę na soli, bo też rodzince nie smakował (na górę musztarda).
    Być może grubą sól zastąpiłaś drobną…

  • Anna

    Upiekłam indyka – super:) Czy mogę w fazie 1 podać go na przekąskę po śniadaniu ? (nie wiem czy nie bedzie zbyt duzo miesa, poniewaz na obiad rowniez planuje piers z kurczaka z warzywami)
    I jeszcze pytanie czy jezeli na obiad w fazie 1 mam ugotowaną na parze pierś z kurczaka , czy mogę ją posmarować musztardą do smaku?
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
    A.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *