Indyk w musztardzie pieczony na soli

Danie fazy 1, 2 i 3 na obiad lub na kolację. Szczególnie polecany w fazie 2. jako mięso obiadowe lub przekąska – domowa wędlina bez azotanów.
Porcja obiadowa – 120 gram, porcja na przekąskę 60 gram, czyli wystarcza na 8-16 porcji.

Składniki:

  • 1 kilogram filetu z piersi indyka,
  • 1 opakowanie musztardy francuskiej (ziarnistej),
  • ok. 1/2 kg soli.

ind11. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Na dużej blasze do pieczenia usypać wysepkę z soli w kształcie filetu, tylko odrobinę większą.
3
. Filet umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem (dzięki temu musztarda nie będzie się zsuwać), położyć na soli i pokryć musztardą. Nie zużyjemy prawdopodobnie całego opakowania, trochę zostanie.
4. Blachę włożyć do piekarnika i piec ok. 60 minut.
5. Indyk powinien stygnąć na soli, nie zdejmujmy go wcześniej, bo jest to prawdopodobna przyczyna tego, że niektórym (b. nielicznym osobom) wychodzi za słony.

Mój komentarz:
Przepis znany mi od dawna. Ta technika pieczenia sprawia, że mięso wychodzi soczyste i wcale nie jest słone (co najwyżej tylko w miejscu zetknięcia z solą na dole), o ile zostawicie je, aby całkowicie  wystygło na soli.
Skład musztardy francuskiej nie jest idealny (zawiera domieszkę cukru), ale jej ilość w jednej porcji jest tak znikoma, że moim zdaniem można na to przymknąć oko.
Tak upieczony indyk może być świetną przekąską w 2. fazie. Można zamrozić go w plastrach. Świetnie smakuje np. posmarowany musztardą i zawinięty w liść sałaty.
A jako obiad, na ciepło, oczywiście z solidną porcją warzyw lub jako składnik sałatki. Rodzina również nie pogardzi tak przyrządzonym indykiem na obiad (moja nie gardzi), niepozostającym na diecie podajmy plastry indyka z żurawiną lub jakimś sosem.
Zachęcający jest również koszt takiej wędliny bez azotanów – ok. 23 zł /kg. W ekosklepie kilogram wędliny bez chemii to koszt 50-70 zł.

indyk_a indyk_b indyk1 ind1



Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 4 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.