Filet z indyka z piekarnika
Pierś indyka pieczona w rękawie jest soczysta i aromatyczna. Może pełnić rolę mięsa obiadowego lub wędliny na kanapki czy dodatku do sałatki – jest smaczna na ciepło i zimno. Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm można ją jeść w każdej fazie.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Pasuje do każdej fazy. Wielkość porcji w posiłku głównym: 120 g upieczonej piersi.
Składniki:
- 1 pierś z indyka,
- łyżka musztardy,
- łyżeczka papryki słodkiej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta majeranku,
- 4 łyżki oleju (tylko 3. faza),
oraz rękaw do pieczenia.
- Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Przygotowujemy marynatę ze wszystkich składników.
- Pierś z indyka nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki (można też zamarynować pierś wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc).
- Po tym czasie pierś z indyka umieszczamy w rękawie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy około godziny. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, odsłaniamy mięso i dopiekamy jeszcze około 20 minut.
Mój komentarz:
Bardzo uniwersalny przepis na mięso obiadowe/kanapkowe. Przepis szczególnie przyda się w fazie 2., ale w pozostałych też może być bardzo pomocny, gdy mamy ochotę na kanapkę z wędliną (faza 1.) czy sałatkę z sosem winegret czy domowym majonezem (faza 3.).
Celowo nie podaję, ile powinna ważyć pierś indyka, dlatego, że porcja wynosi 120 g upieczonego mięsa na posiłek główny lub – tylko w 2. fazie – 60 g na przekąskę.
PS. Na zdjęciu pokazuję mały filet z indyka, a nie całą upieczoną pierś, którą kroi się w plastry.
7 komentarzy
Monika.
Witam. Czy mogę do mięsa dorzucić ziemniaki pokrojone w kawałki aby obiad był cały z jednego naczynia?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
To zależy 🙂 Jeśli jesteś na Diecie Przyspieszającej Metabolizm, nie je się na niej ziemniaków, ale można dorzucić inne warzywa pasujące do danej fazy diety.
Poza dietą – wszystko można.
Ania
Mam pytanie: 120 g pieczonego mięsa czy surowego?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Surowego.
Ania
Pani Ewo zatem trzeba poprawić ( chyba?)
Celowo nie podaję, ile powinna ważyć pierś indyka, dlatego, że porcja wynosi 120 g upieczonego mięsa na posiłek główny lub – tylko w 2. fazie – 60 g na przekąskę.
Alicja
Zrobiłam, wprawdzie w folii nie w rękawie ale R E W E L A C J A . Już nie mogę się doczekać kolacji (1 faza) – miał być na 2 fazę ale nie wiem czy dotrwa. Dzięki za ten przepis.
Ale pytanie co do porcji – jak określić ile to będzie 120gram surowego po upieczeniu?
Niie zważyłam przed upieczeniem.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Jeśli produkt jest już gotowy, to ważymy upieczony.