Przepisy

Filet z indyka z piekarnika

Pierś indyka pieczona w rękawie jest soczysta i aromatyczna. Może pełnić rolę mięsa obiadowego lub wędliny na kanapki czy dodatku do sałatki – jest smaczna na ciepło i zimno. Na Diecie Przyspieszającej Metabolizm można ją jeść w każdej fazie.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Pasuje do każdej fazy. Wielkość porcji w posiłku głównym: 120 g upieczonej piersi. 

Składniki:

  • 1 pierś z indyka,
  • łyżka musztardy,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta majeranku,
  • 4 łyżki oleju (tylko 3. faza),

oraz rękaw do pieczenia.

  1. Pierś z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Przygotowujemy marynatę ze wszystkich składników.
  3. Pierś z indyka nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki (można też zamarynować pierś wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc).
  4. Po tym czasie pierś z indyka umieszczamy w rękawie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  5. Pieczemy około godziny. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, odsłaniamy mięso i dopiekamy jeszcze około 20 minut.

Mój komentarz:
Bardzo uniwersalny przepis na mięso obiadowe/kanapkowe. Przepis szczególnie przyda się w fazie 2., ale w pozostałych też może być bardzo pomocny, gdy mamy ochotę na kanapkę z wędliną (faza 1.) czy sałatkę z sosem winegret czy domowym majonezem (faza 3.).

Celowo nie podaję, ile powinna ważyć pierś indyka, dlatego, że porcja wynosi 120 g upieczonego mięsa na posiłek główny lub – tylko w 2. fazie – 60 g na przekąskę.

PS. Na zdjęciu pokazuję mały filet z indyka, a nie całą upieczoną pierś, którą kroi się w plastry.



image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

7 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *