Zasady diety

The Burn (2). I-Burn – dieta 3-dniowa na wewn. stan zapalny

3-dniowa dieta I-Burn to koło ratunkowe dla osób, którym waga stanęła na skutek wewnętrznych stanów zapalnych – to bardzo częsta sytuacja. Dieta przyda się też po podróży samolotem, przy zmianie temperatur czy po napadzie obżarstwa. 

 

Uwaga! Wszystkie artykuły o “burnach”, czyli mini dietach znajdziesz tutaj: https://szybkaprzemiana.pl/burn/

>> Dieta  I-burn w pigułce – ściągnij PDF<<

Oznaki, że potrzebujesz diety I-Burn

  • Czy masz napuchniętą twarz? Czy Twoje kości policzkowe „zaginęły w akcji”?
  • Czy Twoje ramiona i nogi sprawiają wrażenie tęższych, niż powinny?
  • Czy skarpetki pozostawiają ślady na kostkach?
  • Czy masz worki albo cienie pod oczami?
  • Czy wieczorem masz problem ze zdjęciem pierścionków?
  • Czy Twoje mięśnie nikną pod opuchlizną, obrzękiem albo cellulitem?
  • Czy zauważasz tłuszcz gromadzący się na dole pleców?
  • Czy masz wrażenie, że masz pulchne ramiona i wystają Ci jak “buły” spod bluzek bez rękawów?
  • Czy na kolanach zauważasz zagłębienia?
  • Czy czujesz mrowienie w kończynach?
  • Czy prezentujesz się blado?
  • Czy jesteś odwodniona, choć pijesz dużo wody?

Jeśli przynajmniej połowa się zgadza, potrzebujesz diety I-Burn.

I-Burn przeznaczony jest dla naprawy pracy nerek. Plan naprawczy trwa 3 dni. Pomroy obiecuje, że zgubisz w tym czasie 1,5  kg. Jednak nie tylko o kilogramy tu chodzi, ale także, a może przede wszystkim o Twój wygląd i Twoje samopoczucie.

Stan zapalny jest jedną z częstszych przyczyn zatrzymania spadku wagi, tu rozwiązaniem jest wsparcie funkcji nerek.

Dodatkowym wskaźnikiem, że potrzebujesz I-burn jest… Twój nastrój. W chińskiej medycynie nerki odpowiadają za spontaniczność i impulsywność. Obie te cechy mają pozytywne i negatywne strony, choćby rzucanie pracy z dnia na dzień czy radość z podejmowania nowych wyzwań bez lęku i w sposób spontaniczny i kreatywny.

I-Burn przydaje się po podróży samolotem, przy zmianie temperatur albo po napadzie obżarstwa, gdzie lał się alkohol, sypał się cukier, przetworzone jedzenie, sól, itp.

Skąd biorą się wewnętrzne stany zapalne?

Twoje ciało reaguje na jedzenie. Od momentu, gdy je powąchasz, organizm jest w stanie reakcji na nie. Dlatego dzieci uczulone na orzeszki ziemne mają reakcję alergiczną na sam ich widok. Reakcje bywają również o wiele mniej drastyczne. Kiedy wprowadzasz do systemu toksyny, twój system limfatyczny i nerki mają za zadanie usunąć je z organizmu. Czasem ciało ma z tym usunięciem problem, ale coś z tym musi zrobić, bo przecież pożytku z tego nie ma. Nerki i system limfatyczny są na linii strzału i obrywają pierwsze, jeśli chodzi o metabolizowanie jedzenia.

Jeśli ciało postrzega jedzenie jako wroga, jest tak mądre, że je zneutralizuje. Nerki filtrują każdą kroplę w Twoim ciele co 50 minut. Dlatego reakcje są tak natychmiastowe. Posiłek może w ciągu godziny poprawić albo pogorszyć sytuację. Kiedy ciało jest narażone na toksyny, zatrzymuje wodę, by ich stężenie było mniej szkodliwe dla ciebie. Rozpuszcza toksyny w wodzie, którą zatrzymuje system limfatyczny. Na wskutek zakwaszenia organizmu stresu i chronicznego narażenia na toksyny, ciało reaguje ogólnosystemowym stanem zapalnym. Stan zapalny to zazwyczaj pomocny stan pomagający w leczeniu ran, jednak na dłuższą metę wyrządza szkody. Jedną z nich jest sygnał ciało, nie spalaj tłuszczu. Dlaczego? Bo gdy organizm nie wie co zrobić z toksynami, odkłada je w tłuszcz. A kiedy jest zakwaszone i zatrute, nie radzi sobie z codzienną dostawą toksyn, nie uwalnia tłuszczu, by nie pogorszyć sytuacji. Dlatego waga nie spada. Dlatego nie chudniemy.

Ogólne zasady programu

  • 5 posiłków dziennie: śniadanie, obiad, kolacja, 2 przekąski.
  • Śniadanie 30 minut po pobudce.
  • Co rano pijemy I-Burn Smoothie (2 przepisy do wyboru poniżej) – przygotowujemy go  tuż przed posiłkiem.
  • Do każdego posiłku I-Burn Herbata (3 razy dziennie) – przygotowujemy dzień wcześniej.
  • 2 razy dziennie I-Burn Zupa (do obiadu i kolacji) – przygotowujemy dzień wcześniej.
  • Przekąskami są owoce.
  • 1 Wspomagacz Sukcesu dziennie (informacje poniżej).
  • Picie wody: Twoja porcja wody wynosi 1/3 wagi naszego ciała podzielonej przez 10. Plan podaje, ile procent tej porcji masz wypić do każdego posiłku.
  • Śpimy 8 godzin.

Autorka diety radzi, żeby produkty były organiczne, co jest drogim rozwiązaniem, więc nie każdy się na nie zdecyduje. Trzeba wygospodarować trochę czasu na przygotowania i rozejrzenie się po sklepach za dostępnością produktów, z listą zakupów w ręku. Akurat w I-burnie niewiele jest tych egzotycznych. Na pewno będzie problem z jicamą (rzepą meksykańską), więc można ją pominąć. Nasiona selera można kupić przez internet lub w sklepach z bogatą ofertą przypraw. Grzyby shitake można kupić w supermarketach (np. w Tesco) i wielu sklepach internetowych. W ostateczności można je zastąpić pieczarkami lub innymi świeżymi grzybami.

I-burn Smoothie 1.

Składniki (1 porcja):

  • 1/4 szklanki orzechów włoskich,
  • 2 obrane limonki,
  • szklanka wody,
  • 3/4 szklanki lodu,
  • 1/2 borówek amerykańskich (mrożonych lub świeżych),
  • 1/2 żurawin (mrożonych lub świeżych),
  • 1/2 ogórka,
  • 1/4 awokado.

Opcjonalnie: cynamon, ksylitol, stewia.

Mielimy orzechy, potem blendujemy całą resztę.

I-burn Smoothie 2.

Składniki (1 porcja):

  • ¼ orzeszków piniowych,
  • 1 cytryna, obrana,
  • 1 szklanka wody,
  • ¾ szklanki lodu (można pominąć),
  • ½ różowego grejpfruta,
  • ½ szklanki arbuza,
  • ¼ awokado,
  • ½ ogórka,
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu,
  • opcjonalnie: ksylitol do smaku.
  1. Zmielić orzechy.
  2. Dodać cytrynę, wodę, lód, grejpfrut, arbuz, ogórek i awokado.
  3. Zmiksować do gładkiej konsystencji.
  4. Ewentualnie doprawić do smaku cynamonem i ksylitolem.

I-burn Tea

Składniki:

  • 10 szklanek wody,
  • 9 cytryn eco,
  • 3 łyżki nasion selera,
  • 9 łyżek suszonej natki pietruszki (nie świeżej),
  • ¼ łyżki pieprzu cayenne
  • stewia lub ksylitol.

Cytryny wyciskamy do wody, wrzucamy skórki. Wrzucamy nasiona selera, pietruszkę i pieprz cayenne. Gotujemy do wrzenia, i następnie gotujemy na wolnym ogniu  jeszcze 1-2 godziny. Odcedzamy. Przechowujemy w lodówce.

I-burn Zupa

Składniki na 6 porcji (1 porcja = 2 szklanki):

  • 4 litry wody,
  • 4 marchewki,
  • 4 łodygi selera z nacią,
  • 2 szklanki pokrojonych liściastych – kapusta, boćwina, liście mniszka lekarskiego,
  • duża czerwona cebula,
  • 2 bataty,
  • 2 filiżanki warzyw korzeniowych – rzepa, pasternak, brukiew,
  • 1½ szklanki grzybów shiitake albo maitake,
  • 1 ½ szklanki pieczarek,
  • 1 szklanki białej rzodkwi,
  • ½ szklanki świeżej natki pietruszki albo kolendry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól.

Pokrój warzywa i zagotuj. Na wolnym ogniu gotuj jeszcze 2 godziny. Gdy ostygnie zmiksuj na krem. Podawaj w dowolnej temperaturze. Zupę można przechowywać w lodówce 5 dni. Można ją też mrozić.

Owoce na przekąskę (do wyboru)

Gruszki azjatyckie, borówki amerykańskie, czereśnie, żurawina, grejpfrut, limonki, cytryny, gruszki, ananas, granat, maliny, arbuz.

Porcja: jeden owoc typu gruszka lub szklanka pokrojonych owoców typu ananas.

Pakiet jedzenia bez ograniczeń

I-Burn Herbata, I-Burn Zupa, seler naciowy, ogórek, rzodkiewki, jicama, cytryna i limonki.

Produkty diety I-burn

Warzywa (przynajmniej jedna szklanka surowych): bataty, biała rzodkiew, buraki (korzenie i liście), botwina, brukiew, cebula czerwona, cukinia, czosnek, imbir, jarmuż, jicama, grzyby, fasolka szparagowa zielona, kalafior, kapusta (biała i czerwona), karczochy, kiełki lucerny, liście mniszka lekarskiego, marchew, ogórki, papryka czerwona, pomidory, rukola, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, seler naciowy, serca palmowe, szparagi, spirulina, szpinak, wodorosty.

Proteiny (porcja to 120 g mięsa, 180 g ryby, jedno jajko, 1/2 szklanki ugotowanych strączkowych, 1/2 szklanki ziaren, 1/2 szklanki humusu, 1/4 szklanki orzechów lub pestek): fasola azuki (skiełkowana), fasola czarna, fasola kidney, fasola mung, humus, indyk, kelp (rodzaj glona), komosa ryżowa (najlepiej skiełkowana), krab, orzechy piniowe, orzechy włoskie, ostrygi (w wodzie, oleju lub surowe), pestki dyni, ryba surowa (np. sashimi), ryba biała (sola, dorsz, tilapia, halibut i inne białe), ryż dziki (skiełkowany), sardynki z puszki, sezam czarny, słonecznik ziarna, soczewica (skiełkowana).

Autorka diety zaleca kiełkowanie ziaren: ziarna należy zalać wodą o temperaturze pokojowej i pozostawić na 24 godziny, następnie przepłukać i ugotować.

Tłuszcze (1/4 awokado lub 1-2 łyżki tłuszczu): awokado, oliwa z oliwek extra virgin, mleczko kokosowe.

Dodatki (bez ograniczeń): cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra świeża, ksylitol z brzozy, natka pietruszki świeża lub suszona, pieprz czarny, pieprz kajeński, sól morska, stewia, ziarna selera.

Wspomagacze Sukcesu

  • 30-minutowy spacer, najlepiej na świeżym powietrzu
  • joga – lekcja w szkole jogi lub samodzielne ćwiczenia w domu z filmów,
  • szklanka szpinaku lub jarmużu dodana do porannego I-smoothie,
  • herbata z korzenia mniszka,
  • ćwiczenia oddechowe,
  • kąpiel z solą Epson (2 szklanki na wannę wody, taka kąpiel do 3 x w tygodniu),
  • olejki eteryczne (bergamotka, cynamon, goździki, eukaliptus, fenkuł, róża, tymianek),
  • medytacja,
  • refleksologia skierowana na nerki i system limfatyczny,
  • sauna infrared,
  • masaż limfatyczny,
  • ćwiczenia na trampolinie.

Przepisy na lunch i kolację

Podaję je pod każdym dniem diety. Nie ma jednak obowiązku trzymać się ich – można po prostu zjeść jedną porcję warzyw, protein i zdrowych tłuszczy z listy produktów I-Burna, razem z herbatą i zupą.

Dzień 1.

1. 30 minut po pobudce, śniadanie: I-Burn Smoothie (porcja wg przepisu) i I-Burn Herbata (szklanka)
2. Przekąska – owoc i 25% wody
3. Lunch: I-Burn Herbata (szklanka), I-Burn zupa (2 szklanki) + Sałatka arbuzowo-szpinakowa + 25% wody
4. Przekąska – owoc i 25% wody
5. Kolacja: I-Burn Herbata (szklanka), I-Burn Zupa (2 szklanki) + Ryba na warzywach + 25% wody

Przepis na lunch – Sałatka arbuzowo-szpinakowa (1 porcja)
2 szklanki szpinaku, 1/2 szklanki kawałków arbuza, ¼ szklanki orzechów włoskich, 1/4 szklanki posiekanej pietruszki albo kolendry, ¼ awokado, garść kiełków lucerny, na sos: oliwa, sól, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, szczypta soli.
Mieszamy składniki, robimy winegret, polewamy nim sałatkę.

Przepis na kolację – Ryba na warzywach (2 porcje)
1,5 szklanki kapusty, 1,5 szklanki marchewki, 1,5 szklanki pieczarek, 1,5 szklanki cukinii, 1 szklanka buraków, 1 szklanka pomidorów, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 350 g soli (ryby)

Warzywa szatkujemy, mieszamy z czosnkiem, zalewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 30 minut lub aż warzywa będą miękkie, lecz jędrne w temperaturze 180 stopni. 8 minut przed końcem wrzucamy na to rybę, następnie przewracamy ją na drugą stronę po 3 minutach i pieczemy jeszcze 5 minut. Warzyw jemy połowę (do dania z rybą), reszta zostaje do dania na jutro (pieczone warzywa na makaronie z cukinii).

Dzień 2.

1. 30 minut po pobudce, śniadanie: I-Burn Smoothie (porcja wg przepisu) i I-Burn Herbata (szklanka)
2. Przekąska – owoc i 25% wody
3. Lunch: I-Burn Herbata (szklanka), I-Burn zupa (2 szklanki) + humus coleslaw + 25% wody
4. Przekąska – owoc i 25% wody
5. Kolacja: I-Burn Herbata (szklanka), I-Burn Zupa (2 szklanki) + pieczone warzywa na makaronie  cukinii + 25% wody

Przepis na lunch – humus coleslaw (1 porcja)
1 szklanka poszatkowanej kapusty, 1/2 szklanki posiekanej marchewki, 1/2 szklanki posiekanych buraków surowych, 1/2 szklanki posiekanej jicama, 1/2 szklanki posiekanej cukinii, 1/4 szklanki orzechów włoskich, 2 łyżki domowego humusu, łyżeczka soku z limonki.

Mieszamy wszystkie składniki. Danie nie nadaje się do zamrażania.

Przepis na kolację – pieczone warzywa na makaronie  cukinii (2 porcje)
4 średnie cukinie, łyżka oliwy z oliwek, 2 posiekane ząbki czosnku, połowa pieczonych warzyw z wczorajszego dania z rybą, 1/4 szklanki orzechów włoskich

Cukinię pokrój na cienkie wstążki specjalnym przyrządem lub ostrym nożem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż cukinię z czosnkiem około minuty. Dodaj warzywa, przykryj patelnię i podgrzewaj na małym ogniu 5 minut. Podawaj na ciepło, posypaną orzechami.

Dzień 3.

1. 30 minut po pobudce, śniadanie: I-Burn Smoothie (porcja wg przepisu) i I-Burn Herbata (szklanka)
2. Przekąska – owoc i 25% wody
3. Lunch: I-Burn Herbata (szklanka), I-Burn zupa (2 szklanki) + sardynki z ogórkiem + 25% wody
4. Przekąska – owoc i 25% wody
5. Kolacja: I-Burn Herbata (szklanka), I-Burn Zupa (2 szklanki)+ sałatka meksykańska i arbuz z cayenne + 25% wody

Przepis na lunch – sardynki z ogórkiem
180 g sardynek w oliwie z oliwek, 1,5 szklanki pokrojonego ogórka, łyżeczka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, gruszka

Wymieszać składniki, oprócz gruszki, którą zjeść osobno.

Przepis na kolację – sałatka meksykańska i arbuz z cayenne (2 porcje)
4 szklanki świeżego szpinaku, szklanka ugotowanej czarnej fasoli, szklanka pokrojonych pomidorów, 1/2 szklanki pokrojonej jicama, 1/2 pokrojonego awokado, 1/4 szklanki posiekanej natki lub kolendry, sok z 2 limonek, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku, szczypta pokruszonej czerwonej papryczki

Szpinak podziel na pół i włóż każdą część do osobnej miski. Tak samo resztę składników – po połowie do każdej miski. Podobnie zrób z sosem – sok z limonki wymieszaj z przyprawami, polej sałatkę.

2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę posyp szczyptą cayenne.

>> Dieta  I-burn w pigułce – ściągnij PDF<<

Komentarz Ady, czytelniczki bloga
Dieta jest łatwa, kiedy się już przywykło do diety przyspieszającej metabolizm. Różnica jest taka, że jesz Smoothie, Zupę i Herbatę. Podobne jest to do 3. fazy, ale nie ma ziaren na śniadanie i kolację. Na przekąski jest owoc. Smoothie był całkiem spoko. Nie musiałam nawet dosładzać. Herbata jest, mówiąc delikatnie, niezbyt przepyszna. Ale czegóż się nie robi dla Haylie. Zupa, myślałam, że będzie straszna. Ale.. smak bardzo ciekawy. Nie dosalałam, nie dopieprzałam. Słodycz i korzenny, orzechowy aromat. Kolor nie zgadza się z obrazkiem Haylie. Och, kochana, żeby zupę photoshopować?! Brakowało mi w niej 3 składników. Trudno. Chyba działa, bo ubikacja też udowodniła, że się w życiu przydaje. Może dlatego, że piję 3 x I-burn tea (400 ml) plus do tego 2,5 litra przydziałowej wody. Minusy – po śniadaniu byłam głodna jak cholera. Po owocu, wszamałam jeszcze selera.

Autorka większej części tłumaczenia oraz dodatkowych komentarzy: Ada, której bardzo dziękuję.

Zobacz także:

image_print

KLASYCZNY MONTIGNAC💥🚀

UWAGA! Chcesz dostawać informacje o tej diecie z niskim IG?

👉 ZAPISZ SIĘ TUTAJ 👈

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

38 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *