Kapusta z kurczakiem a la bigos

Danie fazy 1. Na obiad lub na kolację.
2 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.

Składniki:

  • kapusta kiszona – 1/2 kg
  • cebula – 2 sztuki
  • piersi z kurczaka (lub wędliny bez azotanów) – 240 gram
  • koncentrat pomidorowy do smaku (ja daję dużo)
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, inne ulubione przyprawy (bez cukru, mąki, chemicznych dodatków itp)
  1. Kapustę i drobno pokrojoną jedną cebulę wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby pokryła kapustę. Solimy, pieprzymy, przyprawiamy, wkładamy liść laurowy (ok.3 listki), ziele angielskie (5 sztuk).
  2. Drugą cebulę kroimy drobno i ostrożnie zrumieniamy (bez tłuszczu) na patelni do smażenia bez tłuszczu. Wrzucamy do gotującej się kapusty.
  3. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, nie dolewając wody.
  4. Kurczaka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, do której również dodajemy 3 listki laurowe i 5 ziel angielskich. Odcedzamy (wywar możemy zachować do innych dań fazy 1., możemy go też np. zamrozić), kroimy na małe kawałki. (Wędlinę kroimy na małe kawałkom dusimy chwilę na patelni z odrobiną wody lub bulionu, może też wziąć trochę wody z garnka z kapustą).
  5. Łączymy kapustę z kurczakiem, doprawiamy koncentratem pomidorowym, doprowadzamy do wrzenia.

Mój komentarz:
To smaczne danie, w którym dzięki kapuście nie odczuwamy braku tłuszczu.
Dodam jeszcze, że gotując kurczaka w wodzie po raz pierwszy myślałam, że to nie może się udać… Nic bardziej mylnego! Już w czasie gotowania roznosił się smakowity zapach, a domownicy pytali, co tak ładnie pachnie. Również już ugotowany miał naprawdę niezły smak dzięki dodatkowi liści laurowych i ziela angielskiego.

Zapraszam do zapisania się do newslettera,  w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.

Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.

Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.





Posted in:
About the Author

Ewa - SzybkaPrzemiana.pl

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 3 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm.

  • Zielonygroszek

    Ewo dzis bede robic to danie. Dałam składników na 1 osobę i strasznie duzo mi sie tej kapusty wydaje! Dałaś rade zjeść 250 g kapusty? Bo męża nie ma i bez sensu gotować na 2 porcje. Juz kapusta siedzi w garnku a mięso sie gotuje, ilośc kapuchy troche mnie przeraza

    • Oczywiście, że dałam radę 🙂 Chodzi o to, żeby się najeść czymś dozwolonym. Mnie osobiście bardziej smakuje ta kapusta bez koncentratu pom., więc może spróbuj zanim go dodasz, kwestia gustu.

  • Zielonygroszek

    Dałam koncentrat i było ok. Dałam tez przyprawę garam maasal i troche gałki muszkatołowej. Nie jest to moj hit, ale dało sie zjeść. Ja bardzo rzadko jem kapustę, moze dlatego…

  • Sylwia

    A czemu tego kurczaka gotujemy osobno, nie można razem z kapuchą? Albo razem z wywarem?

  • Alexa

    A kasza?

  • Lilka

    O, brzmi niezle, rozumiem, ze jesli nie dodajemy koncentratu pomidorowego to moze byc tez dla fazy 2?

  • Gella

    Zaczynam dietę i nie wiem czy do tego jeszcze jakieś ziarna?

  • Edyta Szablewska

    Zaczynam jutro. Rezygnowałem juz jakies 3 razy… Po mniej wiecej 4 dniach. Obym dała radę tym razem. Pozdrawiam