
Jadłospis na początek wiosny (także wersja wegetariańska i wegańska)
Dziś mam dla Ciebie jadłospis Diety Przyspieszającej Metabolizm na początek wiosny – to nie jest łatwy okres, bo dopiero pojawiają się pierwsze nowalijki, więc bazujemy na tym, co mieliśmy przez całą zimę. Dodatkowo jesteśmy osłabieni po zimie, więc w tym menu skupiłam się na tzw. comfort food, czyli daniach podnoszących na duchu, a do takich zaliczyłam np. ryż z jabłkiem, makaron, zupę fasolową, sałatkę jarzynową i inne.
JADŁOSPIS NA POCZĄTEK WIOSNY
PONIEDZIAŁEK I WTOREK
Śniadanie: szklanka ugotowanego ryżu brązowego, jabłko pokrojone w kostkę i uduszone z jabłkiem i ksylitolem
Przekąska: pomarańcza
Obiad: kurczak z bakłażanem, szklanka ugotowanego makaronu orkiszowego, fasolka szparagowa żółta, gruszka
-> wegetarianie i weganie: kurczaka w przepisie zastąpić 2 szklankami ugotowanej cieciorki
Przekąska: jabłko lub mango
Kolacja: szybka zupa fasolowa, kromka chleba żytniego, kilka ogórków kiszonych
ŚRODA I CZWARTEK
Śniadanie: omlet z białek z łososiem
–> weganie: 120 g tofu, 2 szklanki ugotowanej fasolki szparagowej zielonej
Przekąska: mus czekoladowy z aquafaby, papryka czerwona
Obiad: pikantne burgery z indyka, 2 szklanki ugotowanych brokułów
-> wegetarianie: zamiast burgera 3 ugotowane białka jaj
-> weganie: zamiast burgera 120 g tempeh
Przekąska: mus czekoladowy z aquafaby, ogórek
Kolacja: prosta sałatka z tuńczykiem
-> wegetarianie: zamiast ryby 3 ugotowane białka jaj
-> weganie: zamiast ryby 120 g tempeh
PIĄTEK, SOBOTA I NIEDZIELA
Śniadanie: pasta z awokado i pietruszki, kromka chleba żytniego, ogórek, grejpfrut
Przekąska: 2 łyżki humusu (lub kupionego), marchewki
Obiad: polędwiczka wieprzowa w kolorowym pieprzu, gotowany kalafior, szklanka borówki amerykańskiej
-> wegetarianie i weganie: zupa pomidorowa z warzywami i soczewicą, pozostałe dodatki bez zmian
Przekąska: kulki orzechowo-czekoladowe, rzodkiewki
Kolacja: sałatka jarzynowa tradycyjna, kromka chleba żytniego.
-> weganie: zamiast jaja edamame + majonez wegański

