15 zdrowych przepisów z dynią (bez pszenicy, cukru i nabiału)
Lubię ten moment, gdy na straganach pojawiają się dynie i można ruszyć z produkcją zupy dyniowej i innych typowo jesiennych dań. Dynia to jedno z nielicznych warzyw, które świetnie smakują na słono, jak i na słodko. Zawiera mnóstwo beta karotenu, ale też innych witamin i minerałów. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo, wzmacnia odporność i oczywiście pomaga schudnąć. Co można z niej zrobić? Możliwości jest sporo. Polecam 15 sprawdzonych przepisów.
Zobacz także:
Owsianka dyniowa
Jesienne śniadanie, ciepłe i sycące, korzenne i rozgrzewające. Dość oryginalne, bo raczej mało kto wpada na pomysł dodania dyni do porannej owsianki, a warto!
Kurczak curry z dynią i cieciorką
To jedno z tych dań, które zupełnie nie kojarzą się z dietą i które można zaliczyć do tzw. comfort food. Kawałeczki kurczaka i cieciorka zanurzone są w pysznych, gęstym, aromatycznym sosie (podaję też wersję wegańską tego dania).
Chili con carne z dynią
Danie przyrządzane bez użycia tłuszczu, ale zupełnie tego nie czuć, a dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw jest bardzo aromatyczne.
Zupa dyniowa z curry
Jeśli mamy wcześniej upieczoną czy ugotowaną dynię, zupę tę można zrobić niemal błyskawicznie, a jest naprawdę bardzo dobra i dzięki curry ma orientalny „smaczek”.
Krem z dyni z jabłkiem
Dwa główne gwiazdy sezonu (dynia i jabłka) spotykają się w jednym daniu – koniecznie trzeba spróbować tego połączenia.
Prosta zupa dyniowa
Ta zupa, mimo, że składa się jedynie z warzyw, jest tak pyszna, że ile bym jej nie zrobiła, momentalnie zostaje prze domowników zjedzona. Bardzo mnie to cieszy, bo porcja tej zupy dostarcza sporej ilości składników odżywczych. Polecam ugotować duży garnek dla całej rodzinki czy też dla siebie na kilka dni.
Makaron z sosem dyniowym i fasolką
Danie wegańskie, jednak mięsożercy również będą zadowoleni – jest pyszne, sycąca, aromatyczne, a poza tym chyba nikt nie pogardzi porcją makaronu z sosem 🙂
Dynia z jabłkiem i papryką
Bardzo atrakcyjny dodatek do dań, które może być też posiłkiem samym w sobie. Kwintesencja jesiennych smaków.
Frytki z pieczonej dyni
Nie są to co prawda frytki z gatunku chrupiących, raczej ciekawa przekąska na jesienne wieczory: słodkawa dynia przyjemnie kontrastuje z pikantnymi przyprawami. O zawartości witamin i mikroelementów nawet nie wspomnę – takie frytki na pewno wyjdą nam na zdrowie!
Pudding dyniowy
Ciekawe i oryginalnie danko na śniadanie lub przekąskę. Składa się z mleczka kokosowego, pure z dyni i nasion chia – taki miks jest nie tylko smaczny, ale też naładowany składnikami odżywczymi.
Ciasteczka owsiane z dynią i orzechami
Pyszna słodka przekąska o składzie wręcz idealnym – można jeść bez wyrzutów sumienia! Polecam także na śniadanie z dodatkiem owoców.
Piernik z dynią
Często zdarza się, że zdrowe wypieki smakują „dziwnie”, tzn. różnią się od tradycyjnych ciast. Ale nie w tym przypadku! Ten zdrowy piernik świetnie udaje tradycyjny, pomimo braku mąki pszennej zwykłej (występuje orkiszowa pełnoziarnista), tłuszczu i cukru (co jest zasługą pure z dyni nadającą ciastu wilgotności).
Krem czekoladowy z dyni
Robiłam wielokrotnie ten krem dla rodzinki i nikt nikt nie zorientował się, że zawiera dynię, smakuje po prostu jak czekoladowy krem z lekko korzenną nutką.
Ciasteczka dyniowo-kokosowe
Kolejne zdrowe ciasteczka z dodatkiem pure z dyni – tym razem z wyraźną nutka kokosową i co ważne, szybkie do zrobienia.
Brownie z dynią
Mam na blogu kilka przepisów na zdrowe brownie, jednak to cieszy się, obok kokosowego, chyba największym powodzeniem. Strzałem w dziesiątke jest dodatek skórki pomarańczy.
I w bonusie jeszcze 3 przepisy z dynią, których nie włączyłam do zestawienia, ponieważ mają inny format zdjęcia i nie wyglądałoby to dobrze, jednak są naprawdę godne polecenia: